Ο Τσίπρας πάει Τεχεράνη: Πρώτη επίσκεψη ηγέτη δυτικής χώρας μετά την άρση του εμπάργκο

116
Αλέξης Τσίπρας, Ελλάδα, κρίση,

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ιράν πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας.

Είναι ο πρώτος ηγέτης δυτικής χώρας που επισκέπτεται τη χώρα μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα και ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός από το 1992, όταν το Ιράν είχε επισκεφθεί ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει συνομιλίες με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί και του προέδρου, Χασάν Ρουχανί. Οι επαφές της ελληνικής αντιπροσωπείας θα επικεντρωθούν στην ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον κατασκευαστικό τομέα, τη διαχείριση υδάτινων πόρων, τον τουρισμό με στόχο την προσέλκυση Ιρανών τουριστών στην Ελλάδα, τον πολιτισμό, ο οποίος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και των δύο χωρών, το χρηματοπιστωτικό και τον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και τη φαρμακοβιομηχανία.

Διαβάστε επίσης:  Συνελήφθη ο δολοφόνος της 41χρονης στο Σχιστό

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, «μετά από την επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση αναθερμαίνει τις διμερείς σχέσεις με το Ιράν, έναν περιφερειακό παίκτη με σημαντική επιρροή, που επανέρχεται στο διεθνές προσκήνιο εξομαλύνοντας τις σχέσεις του με τη Δύση».

Την ελληνική αντιπροσωπεία απαρτίζουν εκτός του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας.