ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ από τους Τουρκικούς βομβαρδισμούς στη Συρία

157
Times: Τουρκικά στρατεύματα στη Συρία γεννά φόβους σύρραξης με τις ΗΠΑ

Τους τουρκικούς βομβαρδισμούς που έχουν ως στόχο τομείς που ελέγχονται κυρίως από τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία καταδίκασε η συριακή κυβέρνηση και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να δράσουν.

Η Δαμασκός κατηγόρησε επίσης την Άγκυρα ότι επέτρεψε τη διέλευση όπλων και μαχητών στη Συρία από το μεθοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ-Σαλάμα προς την επαρχία του Χαλεπιού, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μεγάλη επίθεση εναντίον των ανταρτών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο, δώδεκα ημιφορτηγά που μετέφεραν βαριά όπλα και πυρομαχικά πέρασαν στη Συρία από την Τουρκία μέσω του μεθοριακού περάσματος Μπαμπ αλ-Σαλάμα. “Συνοδεύονταν από περίπου 100 ένοπλους άνδρες, ορισμένοι από τους οποίους είναι μέλη των τουρκικών δυνάμεων και άλλοι τούρκοι μισθοφόροι”, προσθέτει το SANA, επικαλούμενο το υπουργείο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτίμησε επίσης πως “περίπου 350 ισλαμιστές μαχητές της οργάνωσης Φαϊλάκ αλ-Σαμ” έχουν “διασχίσει τα σύνορα από την Τουρκία” και έχουν “εισέλθει στις πόλεις Αζάζ και Ταλ Ριφάατ”.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε από την περιοχή Άτμεχ, στην επαρχία Ιντλέμπ, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών και στη συνέχεια πέρασε στην Τουρκία προτού επιστρέψει στη Συρία μέσω του Μπαμπ αλ-Σαλάμα.

Η ενίσχυση των δυνάμεων των ανταρτών σημειώνεται καθώς μια συμμαχία Αράβων και Κούρδων μαχητών, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), προωθούνται προς τις εξεγερμένες πόλεις Αζάζ και Ταλ Ριφάατ βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού.

Η προώθηση αυτή προκάλεσε την οργή της Τουρκίας που θεωρεί την κουρδική συνιστώσα των FDS –τις κουρδικές Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG)– ως παρακλάδι “τρομοκρατών” των Κούρδων ανταρτών της Τουρκίας, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Διαβάστε επίσης:  ΓΑΛΛΙΑ - Κορωνοϊός: 7.560 θάνατοι από την αρχή της επιδημίας (επίσημα στοιχεία)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που υποστηρίζουν τις FDS στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, κάλεσαν κι εκείνες από την πλευρά τους τους Κούρδους και τους συμμάχους τους να μην “επωφεληθούν μιας συγκεχυμένης κατάστασης προκειμένου να καταλάβουν νέα εδάφη”.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Πούτιν

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε τηλεφωνικώς τη συριακή κρίση με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, περιλαμβανομένης και της σημασίας της ταχείας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα αυτή και του περιορισμού των αεροπορικών πληγμάτων, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

“Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε τη σημασία που έχει τώρα η Ρωσία να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο τερματίζοντας την αεροπορική εκστρατεία της εναντίον των δυνάμεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Λευκός Οίκος.

Η Γαλλία καλεί την Τουρκία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς κουρδικών περιοχών στη Συρία, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

“Η Γαλλία ανησυχεί για την επιδεινούμενη κατάσταση στην περιοχή του Χαλεπιού και στη βόρεια Συρία. Καλούμε για τον τερματισμό όλων των βομβαρδισμών, εκείνων του καθεστώτος και των συμμάχων του στο σύνολο της χώρας και εκείνων της Τουρκίας στις κουρδικές περιοχές”, αναφέρει η δήλωση του γαλλικού ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως η προτεραιότητα πρέπει να είναι η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και η εφαρμογή των συμφωνιών στις οποίες κατέληξαν την Παρασκευή στο Μόναχο οι μεγάλες δυνάμεις.

Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε κουρδικές πολιτοφυλακές στη βόρεια Συρία για δεύτερη μέρα σήμερα, ενώ η Ρωσία κατέστησε σαφές πως θα συνεχίσει να βομβαρδίζει στόχους των σύρων ανταρτών.