Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021
3.2 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1913.... Ο διάδοχος Κωνσταντίνος αναλαμβάνει αρχηγός του Στρατού της Ηπείρου, που επιχειρεί να καταλάβει τα Ιωάννινα.

Πανελλήνια Συλλεκτική και Διεθνής Φιλοτελική Έκθεση στο Περιστέρι

Η Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία (www.hps.gr) διοργανώνει τη «διπλή» έκθεση NOTOS 2015: την Πανελλήνια Συλλεκτική (4-10 Νοεμβρίου) και τη Διεθνή Φιλοτελική (12-15 Νοεμβρίου), στο  Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό γεγονός για τους ελληνικούς και διεθνείς συλλεκτικούς κύκλους, αφού θα συμμετέχουν περισσότεροι από 250 Έλληνες και ξένοι συλλέκτες, καθώς και φορείς πολιτισμού.

Η κορυφαία εκδήλωση είναι η Διεθνής Φιλοτελική Έκθεση στην οποία συναντούνται συλλέκτες από 36 χώρες, κυρίως από αυτές του Ευρωπαϊκού Νότου, με συλλογές αποκλειστικά φιλοτελικές.

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη, πραγματοποιούνται αρκετές διεθνείς φιλοτελικές εκθέσεις. Φέτος, μετά την πανευρωπαϊκή έκθεση του Λονδίνου, η NOTOS 2015 θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό φιλοτελικό γεγονός.

Οι συλλογές που εκτίθενται τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και οι εκθέτες συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα επιδιώκοντας τη διάκρισή τους. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από έμπειρους κριτές, διαπιστευμένους από την Παγκόσμια Φιλοτελική Ομοσπονδία.

Η τελευταία μεγάλη Διεθνής Φιλοτελική Έκθεση που έγινε στην Ελλάδα ήταν η “Olymphilex 2004”, κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Κάποιες από τις συλλογές που πρόκειται να εκτεθούν αποτελούν εικονογραφημένες αφηγήσεις, χρησιμοποιώντας γραμματόσημα, φακέλους, κάρτες, σφραγίδες ή και άλλα ποικίλα εφήμερα.

Άλλες φέρνουν στο φως λεπτομέρειες της πολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής ιστορίας όπως ακριβώς αναδύονται από αντικείμενα αλληλογραφίας διακοσίων και πλέον χρόνων.

Κάποιες άλλες αναδεικνύουν την αισθητική και τη φαντασία του καλλιτέχνη-δημιουργού, ο οποίος χρόνια τώρα καλείται να αποδώσει εικόνες και μηνύματα εθνικού πολιτισμού, στον μικροσκοπικό χώρο που οριοθετείται από ένα γραμματόσημο.

Θα εκτεθούν επίσης βιβλία, περιοδικά και κατάλογοι των τελευταίων ετών που αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τον πλούτο της φιλοτελικής έρευνας.

Ανάμεσα στα άλλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και δώδεκα κορυφαία εκθέματα που συμμετέχουν στην Classe des Champions, εκθέματα δηλαδή που σε προηγούμενες παγκόσμιες ή πανευρωπαϊκές εκθέσεις έχουν βραβευθεί με την ύψιστη διάκριση.

Η πρωτοτυπία της φετινής διοργάνωσης έγκειται στο γεγονός ότι ως πρελούδιο της Διεθνούς Φιλοτελικής διοργανώνεται και μια Πανελλήνια Συλλεκτική Έκθεση.

Για πρώτη φορά ο επισκέπτης θα μπορέσει να θαυμάσει συλλογές που αντικατοπτρίζουν το πάθος, το μεράκι και τη φαντασία Ελλήνων συλλεκτών.

Ανάμεσά τους θα εκτεθούν γραμματόσημα, κάρτες, φωτογραφίες, χαρτόσημα, ιστορικά τεκμήρια, αλληλογραφία, Ολυμπιακά ενθυμήματα, χάρτες, εφημερίδες, περιοδικά, σπιρτόκουτα, τραπουλόχαρτα, λαχεία, πέννες γραφής, ταχυδρομικές ζυγαριές, παιχνίδια, αυτοκινητάκια.

Συμμετέχουν τόσο ιδιώτες συλλέκτες, όσο και έγκριτοι φορείς, ιδρύματα και οργανισμοί θεματοφύλακες αρχείων και τεκμηρίων.

Το σήμα της έκθεσης συμβολίζει πυξίδα, η κόκκινη βελόνα της οποίας γυρισμένη προς τον Νότο, ερμηνεύει χωρίς δυσκολία την ελληνική λέξη στις γλώσσες του κόσμου.

Η ΝΟΤΟΣ 2015 πραγματοποιείται με την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Φιλοτελικής Ομοσπονδίας (FEPA) και της Διεθνούς Ένωσης Φιλοτελικών Δημοσιογράφων (AIJP), καθώς και με την υποστήριξη των ΕΛΤΑ και του Δήμου Περιστερίου.

Το ραντεβού των φιλοτελιστών φέτος στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερο, αφού τις ημέρες της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το ετήσιο Συνέδριο της FEPA και η φετινή Γενική Συνέλευση των Φιλοτελικών Εμπειρογνωμόνων (AIEP).

Όλες οι πληροφορίες για την έκθεση: www.hps.gr/notos2015

Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, Δωδεκανήσου 106, Περιστέρι

Σταθμός Μετρό: Ανθούπολη

Είσοδος ελεύθερη

 

 

 

 

 

 

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γρηγόριος Ξενόπουλος: Ο αισθαντικός μας μυθιστοριογράφος – Η Ζάκυνθος και ο “Ποπολάρος”

Αν αναζητούσαμε τον πολυγραφότερο Έλληνα πεζογράφο, πολύ εύκολα θα τον βρίσκαμε στην πνευματικά ευγενή φυσιογνωμία του Γρηγορίου Ξενόπουλου. Είναι ασύλληπτος ο όγκος της πνευματικής...
σαν σήμερα, Αγγελόπουλος, Πρεμιέρα, «Το μετέωρο βήμα του πελαργού»,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 9 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1992... Η ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» κάνει επίσημη πρεμιέρα στην Αθήνα, παρουσία του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου και του πρωταγωνιστή Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.
σαν σήμερα, Θεοδωράκης, Ρίτσος,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 7 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1966...Ο Μίκης Θεοδωράκης ανακοινώνει σε συνέντευξη Τύπου ότι άρχισε να μελοποιεί εννέα ποιήματα από τη «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου, με αφορμή τα επεισοδιακά γεγονότα...
σαν σήμερα, σκοτώνεται, τροχαίο, Αλμπέρ Καμί,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1960... Σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα ο γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμί. «Στο ποδόσφαιρο χρωστάω όσα ξέρω για ηθική και καθήκον» έγραφε το 1957, χρονιά...
σαν σήμερα, Πύλος, τάφος, Νηλέα,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 31 Δεκεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1957.... Ανακαλύπτεται στην Πύλο ο κυψελοειδής τάφος του Νηλέα, πατέρα του βασιλιά της Πύλου Νέστορα. Ακόμη, ανακαλύπτεται πτέρυγα του ανακτόρου του Νέστορα, ηλικίας...
Πέθανε ο Πιερ Καρντέν

Πέθανε ο Πιερ Καρντέν

Πέθανε ο Γάλλος σχεδιαστής και μόδιστρος Πιερ Καρντέν, ανακοίνωσε η οικογένειά του. O Πιερ Καρντέν, αποτέλεσε ένα τεράστιο κεφάλαιο για τη γαλλική και την παγκόσμια...

Τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη, Κώστα Βάρναλη

Παπαδιαμάντης: Ὁ οὐρανὸς ἔβρεχε διαρκῶς λεπτὸν νερόχιονον, ὁ γραῖγος ἀδιάκοπος ἐφύσα καὶ ἦτο ψῦχος καὶ χειμὼν τὰς παραμονὰς τῶν Χριστουγέννων τοῦ ἔτους… Ὁ κυρ-Ἀλέξανδρος εἶχε...

Βρείτε μας

7,712ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1913.... Ο διάδοχος Κωνσταντίνος αναλαμβάνει αρχηγός του Στρατού της Ηπείρου, που επιχειρεί να...

“Λέανδρος”: Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου τα σχολεία σε αρκετές περιοχές της χώρας...

Πολιτική Προστασία: Έκτακτη σύσκεψη για τη νέα επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες

Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και...

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα από τη Δευτέρα – Αναλυτικές οδηγίες

Ανοίγουν αύριο μετά από 9 εβδομάδες lockdown τα εμπορικά καταστήματα, εμπορικά και εκπτωτικά κέντρα, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος καθώς επίσης και όλες οι υπηρεσίες στις λαϊκές αγορές

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή