Πανελλήνιες: Με απεργία απειλούν οι καθηγητές – Κίνδυνος να τιναχτούν στον αέρα οι εξετάσεις

35
Σε εφαρμογή το πρόγραμμα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας για μαθητές γυμνασίου

Απειλείται η ομαλή διεξαγωγή των φετινών Πανελληνίων εξετάσεων καθώς οι καθηγητές διαμαρτύρονται για τα τεράστια κενά στα σχολεία.
Από τη μια οι υποψήφιοι που ετοιμάζονται για τη μάχη των Πανελληνίων, η οποία αρχίζει τη Δευτέρα 16 Μαΐου, με το μάθημα της ΝεοελληνικήςΓλώσσας και από την άλλη οι καθηγητές οι οποίοι προετοιμάζονται για απεργίες κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου.

Καθώς σήμερα (11/05) ολοκληρώνεται το διδακτικό έτος στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας και το εκπαιδευτικό σύστημα μπαίνει στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, οι καθητητές «ρίχνουν στο τραπέζι» το ζήτημα των κινητοποιήσεων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η οριστική απόφαση θα ληφθεί στις 21 Μαΐου από τη γενική συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ).
Χθες, η ΟΛΜΕ ανέφερε ότι «ο κόσμος της εκπαίδευσης οφείλει να αγωνιστεί για να σταματήσει την πολιτική περικοπών και της λιτότητας στον χώρο της εκπαίδευσης», τονίζοντας ότι η φετινή σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί με 3.000 κενά εκπαιδευτικών σε δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ η κατάσταση θα χειροτερέψει από Σεπτέμβριο.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παρά τις εξαγγελίες του Υπουργείου για 20.000 διορισμούς σε βάθος τριετίας, ο υπουργός Νίκος Φίλης, μετά την τελευταία συνάντηση του με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν είχε κάτι που να μπορέσει να εμφανίσει ως επιτυχία. Βέβαια, τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.
«Το υπουργείο συστηματικά προσπαθεί να καλύψει τς ανάγκες με εξοικονόμηση ωρών εκπαιδευτικών (κατάργηση υπεύθυνων εργαστηρίων), με διάθεση εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες και τα ΔΙΕΚ, με αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα, με συγχωνεύσεις τμημάτων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη πρόσληψη, δηλαδή απόλυση των αναπληρωτών, εκπαιδευτικούς “λάστιχο” να συμπληρώνουν ωράριο σε 4 διαφορετικά σχολεία και βαθμίδες, και πιθανά πλεονάσματα σε ειδικότητες», συμπλήρωσε η ΟΛΜΕ.
Πίεση για κινητοποιήσεις ασκούν και οι εκπαιδευτικοί που περιμένουν διορισμό. Το Συντονιστικό Αναπληρωτών – Αδιόριστων Εκπαιδευτικών ζητεί να γίνει απεργία κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, καθώς «η προκήρυξη μιας στάσης εργασίας ή μια μονοήμερη απεργία χωρίς χαρακτηριστικό κλιμάκωσης δεν είναι αρκετή».
Όπως αναφέρει το Συντονιστικό, εξαιτίας της μείωσης και της κατάργησης διδακτικών ωρών στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο, την επόμενη σχολική χρονιά εκτιμάται ότι θα γίνουν από 5.500 έως 7.000 λιγότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, ενώ από 800 έως 1.000 λιγότερες θα είναι οι προσλήψεις αναπληρωτών στα νηπιαγωγεία.
Σύμφωνα τέλος με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, φέτος στις στρατιωτικές σχολές θα δοθούν 819 θέσεις, όπως και πέρυσι.

Διαβάστε επίσης:  Πιθανή κλιμάκωση από την Άγκυρα περιμένει η Αθήνα