Πανελλαδικές εξετάσεις: Τι αλλάζει στη τριτοβάθμια εκπαίδευση

169
Σαρωτικές αλλαγές στην Παιδεία με το νέο νομοσχέδιο

Κύμα αλλαγών στη τριτοβάθμια εκπαίδευση και στο σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων, προγραμματίζει το υπουργείο παιδείας, αρχής γενομένης από τις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2016.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του σε συνέντευξη σε ελληνική εφημερίδα, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης επισημαίνει πως “το θέμα της πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση συναρτάται με την αλλαγή του Λυκείου», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα για ανάπτυξη περαιτέρω συζητήσεων σε σχέση με οποιαδήποτε είδους αλλαγή.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνης Λιάκος, είχε προτείνει την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ χωρίς Πανελλαδικές εξετάσεις, υποστηρίζοντας πως «δεν χρειάζονται σε όλα τα τμήματα των ΑΕΙ εξετάσεις, για να εισαχθούν οι υποψήφιοι σε αυτά. Σήμερα όσοι θέλουν να πάνε σε ΑΕΙ πηγαίνουν, γι’ αυτό άλλωστε η βάση εισαγωγής είναι κάτω του 10. Λίγες σχολές χρειάζονται εξετάσεις».

Διαβάστε επίσης:  Πανελλήνιες Εξετάσεις: Ποιοι δικαιούνται το επίδομα 350 ευρώ που δίνει το υπουργείο Παιδείας σε υποψήφιους

Το νέο σύστημα Πανελλαδικών εξετάσεων θα μοιάζει αρκετά με αυτό των παλαιότερων δεσμών, αφού οι υποψήφιοι μαθητές θα μπορούν να εξετάζονται σε 5 (4 υποχρεωτικά και 1 επιλογής ) μαθήματα προκειμένου να εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους σε κάποιο τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Λόγω της μείωσης των εξεταζόμενων μαθημάτων, το μάθημα επιλογής αποκτά μεγαλύτερο βάρος και θα προσμετράτε σε ποσοστό 33% στην τελική βαθμολογία.

Αλλαγές όμως προβλέπονται και στον υπολογισμό των μορίων με το άθροισμα των γραπτών βαθμών των εξεταζόμενων μαθημάτων, να πολλαπλασιάζεται επί 2 ενώ το τελικό αποτέλεσμα του αθροίσματος των γραπτών θα πολλαπλασιάζεται με το 100.