Παππάς: “Οριστικοποιείται το ρήγμα” στον ΣΥΡΙΖΑ

233

Για «οριστικοποίηση του ρήγματος» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο ο υπουργος Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto. Επισημαίνει ωστόσο ότι «εμείς θα δουλέψουμε μέχρι την τελευταία στιγμή για να αποτρέψουμε αυτό το ρήγμα. Σε κάθε περίπτωση -σημειώνει ο κ. Παππάς- ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται ως ο πόλος της πολιτικής σταθερότητας στην ελληνική πολιτική σκηνή και θα πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες, ούτως ώστε τον ρόλο αυτό που του αναγνώρισε ο ελληνικός λαός, να μπορέσει να τον φέρει εις πέρας». Σύμφωνα με τον υπουργός Επικρατείας, «γραμμή και ο σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι και να έχει παρεμβάσεις στο δημοσιονομικό επίπεδο, οι οποίες να είναι αναδιανεμητικές υπέρ των στρωμάτων που πλήττονται, αλλά να κάνει και πάρα πολύ καίριες παρεμβάσεις στο επίπεδο της δημόσιας διοίκησης, στα θέματα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της συνολικής λειτουργίας του κράτους. Επειδή είμαστε μια καινούρια πολιτική δύναμη, και δεν έχουμε τις δεσμεύσεις των παλιών, είμαστε η μόνη δύναμη που μπορεί να το κάνει».

«Οριστική διευθέτηση του θέματος του χρέους»

Ο Νίκος Παππάς διευκρινίζει ότι το τριετές αυτό πρόγραμμα μπορεί να εξασφαλίσει όντως μεγαλύτερη σταθερότητα στην οικονομία αλλά «μόνο υπό την προϋπόθεση της ομαλής χρηματοδότησης και της οριστικής διευθέτησης του θέματος του χρέους. Η οποία, πλέον, είναι και δέσμευση των εταίρων και θα σηματοδοτήσει το κατά πόσον τόσο οι εγχώριοι καταναλωτές όσο και οι διεθνείς επενδυτές θα διαμορφώσουν μια εικόνα για την ελληνική οικονομία γύρω από την οποία δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για Grexit. Yπάρχει όλο το υπόβαθρο και οι δυνατότητες για αναπτυξιακά βήματα. Αυτές οι προϋποθέσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές και κρίσιμες».

Διαβάστε επίσης:  Παπαθανάσης: Απέκλεισε ενδεχόμενο νέου οριζόντιου lockdown

«Θα δώσουμε, πρώτα από όλα, μάχη ώστε τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ανάπτυξης να γίνουν εμπροσθοβαρή, να πέσουν νωρίς σε σχέση με το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα, ει δυνατόν από τους πρώτους μήνες, και το δεύτερο είναι να διοχετευθούν κυρίως σε τομείς, δράσεις και κοινωνικές τάξεις και ομάδες οι οποίες θα υποστούν αρνητικές συνέπειες από την απότομη εφαρμογή των ρυθμίσεων του προγράμματος, παραδείγματος χάρη στους αγρότες» τονίζει ακόμη.

Ο κ. Παππάς προσθέτει ότι «η ΕΚΤ θα έπρεπε να είναι ο δανειστής της ύστατης καταφυγής. Ο μηχανισμός, δηλαδή, που εγγυάται την προσφορά χρήματος σε όλη την Ευρωζώνη. Αντιθέτως, οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν τής επέτρεψαν να παίξει αυτό τον ρόλο, αλλά την έβαλαν σε ρόλο καταστολέα της προσφοράς χρήματος και δημιουργού προβλημάτων. Προβλήματα τα οποία, από τη φύση της, ως θεσμός, θα έπρεπε να είναι φτιαγμένη για να λύνει».