Παρέμβαση Μπαράκ Ομπάμα στον «πόλεμο» Ελλάδας – Ταμείου

36
τρέιλερ, ταινίας, Ζωή, Ομπάμα,

Τις παρεμβάσεις της αμερικανικής ηγεσίας προς την Αθήνα ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εγκαίρως και προς το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αποκάλυψαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημήτριου και του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, σε ομιλία του μπροστά σε 400 Ελληνοαμερικανούς με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου που εορτάζεται ανελλιπώς από το 1986 στο Λευκό Οίκο τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις ήταν και είναι δυνατές.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα σημείωσε ότι, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες αλλά ο ελληνικός λαός αντιστέκεται. “Ο ελληνικός λαός έχει περάσει και πιο δύσκολα στο παρελθόν και δείχνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του φροντίζοντας πρόσφυγες και σώζοντας ζωές στην θάλασσα. Έχουμε καθημερινά Έλληνες ήρωες που βοηθούν στο προσφυγικό” τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μετά το πέρας της ομιλίας, ο Μπαράκ Ομπάμα, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το αν είναι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία Αθήνας και κουαρτέτου απάντησε “ ότι δουλεύουμε γι αυτό” .

Ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν με την σειρά του αναφερόμενος στην 45λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σημείωσε ότι έχει δύσκολες αποφάσεις να πάρει”.

Παράλληλα τόνισε ότι “το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα και γι΄ αυτό μιλάω με την Κριστίν Λαγκάρντ όλη την ώρα”. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος είχε ιδιαίτερη συνάντηση με Ομπάμα-Μπάιντεν στο περιθώριο της τελετής όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, του έθεσε το ζήτημα του ΔΝΤ και των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Τη Δευτέρα, o Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζό Μπάιντεν, η οποία επικεντρώθηκε στις διαπραγματεύσεις για το οικονομικό πρόγραμμα, στις εξελίξεις γύρω από την προσφυγική κρίση, καθώς και στην ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης:  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Μαρτίου

Σε σχέση με το οικονομικό πρόγραμμα, κοινός τόπος υπήρξε η ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, πιστής τήρησης της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου 2015 που προβλέπει μετά την πρώτη αξιολόγηση την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εντός του Απριλίου.

Όσον αφορά στην προσφυγική κρίση, υπογραμμίστηκαν οι προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση του ζητήματος.

Σε σχέση με τον ενεργειακό τομέα, τέλος, συζητήθηκε η λειτουργία των αγωγών TAP και IGB.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ήταν η εξής :

“Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σήμερα το πρωί, εν όψει του εορτασμού του Λευκού Οίκου της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται στενά για την Ευρωπαϊκή πρόκληση του προσφυγικού καθώς η Ελλάδα ξεκίνησε σήμερα την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.

Ο αντιπρόεδρος και ο πρωθυπουργός συμφώνησαν στην ανάγκη για συνεχή ταχεία πρόοδο όσον αφορά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και στη σημασία η Ελλάδα, το ΔΝΤ και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να εργάζονται εποικοδομητικά ώστε να ολοκληρώθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα εγκαίρως.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε επίσης την ανάγκη η Ευρώπη να υλοποιήσει την υπόσχεσή της και να καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο μέσα από την ελάφρυνσή του.

Ο αντιπρόεδρος συνεχάρη τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την πρόοδο που η Ελλάδα έχει κάνει για τον αγωγό TAP και για την ενεργειακή συνεργασία με τη Βουλγαρία, σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και την προώθηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και ανεξαρτησίας”.