Παρίσι: Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα – Make it work!

140

Στο Παρίσι στραμμένα από τη Δευτέρα τα βλέμματα του πλανήτη, με την προσδοκία σε λίγες ημέρες, να υπάρξει μία συμφωνία για την ανάληψη δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, με τους εκπροσώπους των 195 χωρώeν να συνεδριάζουν έως τις 11 Δεκεμβρίου στο Μπουρζέ, βόρεια του Παρισιού, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω και των πρόσφατων επιθέσεων.

Υπό την προστασία 2.800 μελών της αστυνομίας και της χωροφυλακής, οι μετέχοντες στη διάσκεψη θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό στους 2 βαθμούς της αύξησης της θερμοκρασίας σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Σε αντίθετη περίπτωση, οι κλιματολόγοι προβλέπουν την επιδείνωση φαινομένων όπως η τήξη των πάγων, η εξαφάνιση των ειδών, η κλιμάκωση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν-Κι-μουν κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να βρουν ένα πεδίο συνεννόησης υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει ποτέ τέλεια συμφωνία».

Τη Δευτέρα, 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, όπως ο Γάλλος Φρανσουά Ολάντ, ο Αμερικανός Μπαράκ Ομπάμα, ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ, ο Ινδός Ναρέντρα Μόντι και ο Ρώσος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μιλήσουν στη Διάσκεψη.

Διαβάστε επίσης:  «Φαρμάκι» για τον Ερντογάν η τελευταία δημοσκόπηση! Τα ποσοστά που σημειώνει ο Σουλτάνος

Οι γαλλικές αρχές, που φοβούνται τυχόν επεισόδια, έχουν επιβάλει κατ ‘οίκον περιορισμό σε 24 οικολόγους ακτιβιστές για να τους εμποδίσουν να διαδηλώσουν. Η πρόσβαση σε αυτοκινητοπομπές ακτιβιστών έχει απαγορευτεί σε ευαίσθητες περιοχές. Η πώληση και η μεταφορά εύφλεκτων υγρών απαγορεύεται προσωρινά στην περιοχή του Παρισιού. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, απαγορεύτηκε η είσοδος στη Γαλλία σε σχεδόν 1.000 άτομα.

Οι διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου τα αποτελέσματα της υπερθέρμανσης είναι ορατά.  Στη βορειοανατολική Αυστραλία, περίπου 5.000 πολίτες μετείχαν στο Μπρισμπέιν σε μια ανοικτή πορεία από Αβορίγινες και κατοίκους των νησιών του Ειρηνικού, που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εντελώς από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Πορείες για το κλίμα οργανώθηκαν το Σαββατοκύριακο από τη Μανίλα έως τη Μπογκοτά, το Νέο Δελχί, το Τόκιο, το Λονδίνο και το Σάο Πάολο.

Στο Παρίσι απαγορεύονται οι κινητοποιήσεις λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά τις αιματηρές επιθέσεις της 13η Νοεμβρίου.