Περισσότερο εξόργισαν τους αγρότες παρά τους ηρέμησαν, οι τρεις υπουργοί!

184
Κατρούγκαλος:«Τώρα είναι η στιγμή, αν θέλουμε να λύσουμε το Σκοπιανό

Περισσότερο εξόργισαν τους αγρότες, οι τρεις αρμόδιοι υπουργοί Κατρούγκαλος, Αλεξιάδης και Αποστόλου στην προσπάθεια τους να λειάνουν κάπως τις εντυπώσεις με την συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν το μεσημέρι… Δεν κατάφεραν να τους τάξουν σχεδόν τίποτα αφού το νέο ασφαλιστικό που έρχεται σε κάθε περίπτωση θερίζει τους μικρομεσαίους και προστατεύει μόνο τα πολύ φτωχά στρώματα και ενθαρρύνει την φοροδιαφυγή.

Μάλιστα πίσω από τις λέξεις και την προσπάθεια τους να κάνουν μασάζ στους αγρότες ακουστήκαν και δυσάρεστες αλήθειες. Για παράδειγμα ο ίδιος ο Κατρούγκαλος τόνισε ότι όσοι έχουν εισοδήματα έως 12.000 ευρώ είναι εκείνοι που κερδίζουν από το νέο ασφαλιστικό. «Οποιοσδήποτε έχει καθαρό εισόδημα 1.000 ευρώ κερδίζει από τη μεταρρύθμιση και από τις εισφορές και από τις προβλεπόμενες συντάξεις» τόνισε συγκεκριμένα.

Επισήμανε δε ότι το σχέδιό του εκπληρώνει το στόχο για συγκράτηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης προστατεύοντας τους αδυνάμους, ενώ παραδέχθηκε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη, φωτογραφίζοντας το ΔΝΤ ως τον πιο σκληρό συνομιλητή.

Την ίδια ώρα ο Αλεξιάδης ακόμα φαίνεται να ψάχνει εκείνους που φοροδιαφεύγουν επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν κάποιοι που πληρώνουν λιγότερα και αυτό πρέπει να το δούμε»  Επισήμανε δε ότι δεν υπερασπίζεται το φορολογικό και θα αλλάξει ό,τι πρέπει να αλλάξει. Σε αυτό το σημείο έκανε αναφορά στη συμφωνία του Αυγούστου με τη σταδιακή κατάργηση του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου και τη σταδιακή εξομοίωση των αγροτών σε επίπεδο φορολογικών συντελεστών από το 13% έως το 26% μέχρι το 2017. Σχετικά με το αν θα αλλάξει κάτι φορολογικά για τους αγρότες είπε ότι «δεν είναι κάτι που θα γίνει αυτή την περίοδο. Οι αλλαγές που επεξεργαζόμαστε θα γίνουν από το 2016-2017 και  έχουν σχέση με τον προσδιορισμό του αγρότη και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος» διευκρίνισε.

Διαβάστε επίσης:  Αλ. Τσίπρας για ονοματολογικό: Βιώσιμη λύση που θα αντέξει στον χρόνο

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου ο οποίος επισήμανε ότι «Δεν έχουμε σκοπό να εξοντώσουμε τους πιο πλούσιους αλλά ζητάμε πιο πολλά από όσους έχουν να δώσουν. Αυτός είναι ο σκοπός της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Έχουμε μια μνημονιακή υποχρέωση για μείωση δαπάνης αλλά προσπαθούμε να τη μοιράσουμε ώστε να επιβαρυνθούν αυτοί που έχουν να δώσουν κάτι παραπάνω»