Ποιες αλλαγές δρομολογούνται στο Δημόσιο με το νέο μισθολόγιο

210
Ανοίγουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο για το 2018

Σημαντικές αλλαγές στις δομές του Δημοσίου προβλέπει το νέο μισθολόγιο το οποίο έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι αλλαγές έχουν κάνουν με το καθεστώς της ιεραρχίας στο Δημόσιο, τις ειδικότητες, την αξιολόγηση αλλά και με την κινητικότητα. Ωστόσο ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων του Δημοσίου, τα οποία “αιμορραγούν ” εδώ και χρόνια εξαιτίας των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων κάποιες από τις οποίες συνεχίζονται και σήμερα.

Η καινοτομία του νέου μισθολογίου είναι η κατάργηση όλων των επιδομάτων και η ενσωμάτωση τους στο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί ο ονομαστικός μισθός του κάθε υπαλλήλου ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθούν να οι εισφορές του προς τα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που θα του ενισχύσει το ποσό της σύνταξης. Και αυτό γιατί τα επιδόματα δεν υποβάλλονται σε ασφαλιστικές κρατήσεις παρά μόνο σε φορολογικές. Ο πραγματικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα έχει μεγάλες μεταβολές ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν και αυξήσεις όπως παρατήρησε ο υπουργός αναπληρωτής Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Χ. Βερναρδάκης.

Επίσης θα υπάρξει αποδέσμευση του βαθμολογίου από το μισθολόγιο και θα ενσωματωθούν τα όποια επιδόματα στο βασικό μισθό. Όπως έχει συμφωνηθεί θα περιοριστούν τα ειδικά μισθολόγια – από 20 που είναι σήμερα, θα μειωθούν σε 10 ή 12. «Υπήρξαν κατηγορίες ερευνητών, ειδικών επιστημόνων σε αυτά που τώρα θα ενσωματωθούν στο μισθολόγιο των πανεπιστημιακών» είπε ο υπουργός.

Διαβάστε επίσης:  Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα προστατεύει τους πραξικοπηματίες»

Με το νομοσχέδιο του μισθολογίου θα καταργηθούν και οι προσωπικές διαφορές, που αφορούν περί τους 90.000 υπαλλήλους. Αυτό θα εφαρμοστεί σταδιακά με ορίζοντα το 2021 και συνεπάγεται στην πράξη πως οι υπάλληλοι αυτοί δεν θα λαμβάνουν αύξηση, ανεξαρτήτως εάν προάγονται μέχρι να φτάσουν στα επίπεδα υπαλλήλων άλλων φορέων της ίδιας ειδικότητας.

Το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο στο Δημόσιο θα κατατεθεί προς το τέλος του χρόνου, αφού ολοκληρωθεί η κατάθεση ενός άλλου νομοσχεδίου το οποίο εντάσσεται και στα προαπαιτούμενα και αφορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, τις διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων, τη δημιουργία μητρώου για την πλήρωση των πολιτικών επιτελικών θέσεων (διοικητές Οργανισμών, γενικοί γραμματείς κ.ά.), καθώς και τις αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο ώστε να μην επιστρέφουν επίορκοι για βαριά παραπτώματα στο Δημόσιο. Παράλληλα θα έχει ολοκληρωθεί και η διαπραγματευση του νομοσχεδίου με τους “Θεσμούς” οι οποίοι όπως είπε ο κ. Βερναρδάκης δεν έχουν πρόβλημα με το νέο μισθολόγιο από την στιγμή που επηρεάζονται τα δημοσιονομικά του κράτους.