Πολιτική λύση θα αναζητήσει ο Τσίπρας, για τη Α΄ κατοικία

109
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για τη νέα πρόκληση στην Αγιά Σοφιά έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω των δηλώσεων του στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η σημερινή μαραθώνια τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, με τους τελευταίους να εμφανίζονται ανυποχώρητοι στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και την κυβέρνηση να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα προστατέψει τα σπίτια των Ελλήνων που αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.

Η “μάχη της πρώτης κατοικίας” αναμένεται να μεταφερθεί αύριο στο eurogroup, με τους δανειστές να επιχειρούν να συνδέσουν την εκταμίευση της δόσης των 2 δις ευρώ, με την ψήφιση – μέχρι την Τετάρτη – όλων εκκρεμών νομοσχεδίων.

Σύμφωνα πάντως με ρεπορτάζ της Δημόσιας Τηλεόρασης, θα ανακοινωθεί και επίσημα αύριο ή το αργότερο την Τρίτη, η αποσύνδεσης της αξιολόγησης, από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πολιτική λύση αναζητά ο Πρωθυπουργός, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, θα επιχειρήσει να συνδέσει τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης με το προσφυγικό, στην Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιείται στη Μάλτα, 11 και 12 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:  Παυλόπουλος: Ο ακραίως νεοφιλελευθερισμός υποσκάπτει τα θεμέλια της Δημοκρατίας

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα, με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος της Κομισιόν, έδειξε κατανόηση και άφησε να εννοηθεί ότι θα εργαστεί για μια δίκαιη, συμβιβαστική θέση. Οι δύο άνδρες συζήτησαν και το προσφυγικό, με τον πρωθυπουργό να ζητά την επιτάχυνση της βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και την αναβάθμιση της Αθήνας σε ότι αφορά στην ανάληψη πρωτοβουλιών στις συζητήσεις με την Τουρκία, για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών..