Πονοκέφαλος στη ΝΔ για την άμεση εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό

33
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Καλογρίτσα, Τράπεζα Αττικής,

Η απόφαση της νέας ηγεσίας της ΝΔ να μην προκρίνει την άμεση εκλογή Προέδρου από τον λαό και να περιοριστεί σε μια λελογισμένη αύξηση των προεδρικών αρμοδιοτήτων μετακινεί ήδη τις τεκτονικές πλάκες στο γαλάζιο υπέδαφος.

Οχι μόνο επειδή αναθεωρεί τη θέση που προέβαλλε μέχρι πρότινος, ιδίως κατά την περίοδο της ηγεσίας του Αντώνη Σαμαρά, αλλά κι επειδή στο παρασκήνιο καταγράφεται μια μεταστροφή των καραμανλικών που συντάσσονται πλέον με όσους επιθυμούν κάλπες για τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα.

Σύμφωνα με Τα Νέα Σαββατοκύριακο, οι οπαδοί μιας τέτοιας κλίμακας αλλαγής μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης δεν είναι λίγοι στη ΝΔ – αντιθέτως, την άμεση εκλογή Προέδρου στηρίζουν κεντρικοί πυλώνες του κόμματος. Οι εκτιμήσεις ότι πίσω από αυτή την κινητικότητα – που τείνει να εγκλωβίσει και την ηγεσία – κρύβονται και προσωπικές φιλοδοξίες δεν είναι αυθαίρετες.

Για το κλίμα που διαμορφώνεται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο μετά το φρένο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην άμεση εκλογή, η εξήγηση που δίνει ο Κώστας Τασούλας, γενικός συντονιστής της γαλάζιας ομάδας για τη νέα συνταγματική αναθεώρηση, προφανώς απηχεί και τη θέση της κομματικής ηγεσίας: «Κάποιοι προβάλλουν ως προτάσεις τις προθέσεις τους!»

Διαβάστε επίσης:  Δημοσκόπηση: Η πρώτη μετά από τα συλλαλητήρια και τη Novartis

Σε αυτό το πλαίσιο, η εφημερίδα σημειώνει ότι από το ευρύτερο γαλάζιο στερέωμα στη συζήτηση εμπλέκονται, άμεσα ή έμμεσα, τουλάχιστον πέντε πρόσωπα: ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Ντόρα Μπακογιάννη και, σχεδόν αναγκαστικά, οι πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι του κόμματος Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Τα δεδομένα προφανώς δεν είναι για όλους ίδια και η προσέγγισή τους διαφορετική, αλλά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και οι πέντε συνηγορούν προς μια αλλαγή του συνταγματικού πλαισίου εκλογής – που δεν προκρίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.