«Πράσινο φως» από το Eurogroup – Στα 26 δισ. η πρώτη δόση

238

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν το πράσινο φως σε ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

O επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, απέκλεισε ρητά το bail in στους καταθέτες, τονίζοντας ότι η συμφωνία διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και καλύπτει τα ζητήματα των Τραπεζών. Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, η συνολική χρηματοδότηση θα ανέλθει στα 85 δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνει και «μαξιλάρι» για τις Τράπεζες, ενώ το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα δημιουργηθεί στο τέλος του 2015 υπό την εποπτεία των ευρωπαϊκών θεσμών. Ο κ. Ντάισελμπλουμ χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και ευχαρίστησε την Αθήνα και τους θεσμούς για τη δουλειά τους, ενώ πρόσθεσε ότι στο Eurogroup κατέληξαν σε συμφωνία και σε πολιτικό επίπεδο.

Βάλντις Ντομπρόβσκις

«Σε ό,τι αφορά την Ε.Ε., καλωσορίζω τη συμφωνία, επεσήμανε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενώ ευχαρίστησε τα τεχνικά κλιμάκια που «δούλεψαν σκληρά».

Όπως εξήγησε, ήταν απαραίτητη η συμφωνία για να υπάρξει εμπιστοσύνη, ενώ χαρακτήρισε ευρεία και περιεκτική τη συμφωνία που προσυπογράφεται από το Eurogroup.

«Η αβεβαιότητα είχε αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας» σημείωσε ο κ. Ντρομπρόβσκις, ενώ όπως εξήγησε, «είναι πολύ σημαντικό να γυρίσουμε σελίδα και σταδιακά να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη».

«Όπως ανέφερε ο κ. Ντέισελμπλουμ, το συνολικό ποσό του προγράμματος θα φτάσει τα 86 δισ., 25 από τα οποία προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Παράλληλα, θα λάβουν χώρα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» συμπλήρωσε και έκανε λόγο για συμφωνία δίκαιη και ισορροπημένη.

«Αυτό που προέχει είναι να υπάρξει γρήγορη και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων, καθώς και να οικειοποιηθούν οι ελληνικές αρχές το πρόγραμμα» εκτίμησε και χαρακτήρισε ενθαρρυντικό βήμα την ψήφιση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Διαβάστε επίσης:  Στα ύψη η βενζίνη: Σε Βουλγαρία και Τουρκία γεμίζουν τα ρεζερβουάρ οι Έλληνες οδηγοί

Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις, η εποπτεία του προγράμματος θα γίνεται από την Επιτροπή, η οποία, όπως ανέφερε, είναι προσηλωμένη στην υποστήριξη προς τις ελληνικές αρχές.

Η πρώτη δόση θα φτάσει έως τα 26 δις. ευρώ, υπογράμμισε ο κ. Ντομπρόβσκις. «Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα διοχετευτούν χρήματα για να αποπληρώσει η κυβέρνηση της Ελλάδας τα χρέη της στον ιδιωτικό τομέα», εξήγησε.

Κλάους Ρέγκλινγκ

H ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη μόνο εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα, υποστήριξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας,  Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που δεν έχει γυρίσει την σελίδα της κρίσης» τόνισε χαρακτηριστικά, καθιστώντας αναγκαία την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Όσον αφορά το ΔΝΤ, ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν και ο ESM αναμένει τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα βοήθειας.  Ωστόσο, διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το ποσό με το οποίο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

«Το δάνειο θα εκταμιευτεί σε δόσεις τα επόμενα τρία χρόνια, με ημερομηνία αποπληρωμής κατά μέσο όρο 32,5 χρόνια μετά» εξήγησε εν συνεχεία.

Όσον αφορά την α’ δόση, κατέστησε σαφές ότι θα ανέλθει στα 26 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι άμεσες ανάγκες της χώρας.

Σχετικά με τα 10 δισ. της α’ δόσης που αφορούν τις τράπεζες, διευκρίνισε ότι δεν θα μεταφερθούν άμεσα στην Ελλάδα, καθώς θα αποταμιευτούν σε ταμείο στο Λουξεμβούργο.

Μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα μπορέσουμε να δώσουμε ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα, υπογράμμισε ο κ. Ρέγκλινγκ.