Πράσινο «φως» των θεσμών για αύξηση του ΦΠΑ στο 24%

68

Οι δανειστές φαίνεται να έχουν κάνει αποδεκτή την πρόταση του οικονομικού επιτελείου για την αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% ώστε να εισρεύσουν έσοδα ύψους 400 ως 500 εκατ. ευρώ κλείνοντας μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού, ύψους 1% του ΑΕΠ για την διετία 2017-2018.

Την ίδια ώρα παραμένει στο τραπέζι η αύξηση του ΕΝΦΙΑ αλλά και του συντελεστή ΦΠΑ για τα περιοδικά, τα βιβλία και τις εφημερίδες που σήμερα φορολογούνται με 6%.

Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και θα επιφέρει ανατιμήσεις σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες, όπως η εστίαση, τα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς.

Πιο συγκεκριμένα οι καταναλωτές τα δουν αυξήσεις στα εξής προϊόντα: μακαρόνια, ρύζι, καφέ, αλεύρι, μαρμελάδες, αλλαντικά, σοκολάτες, παγωτά, φρυγανιές, αναψυκτικά, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, χυμοί και άλλα τυποποιημένα.

Αυξήσεις αναμένονται στην εστίαση αλλά και σε εισιτήρια μέσων μεταφορά όπως οι αστικές συγκοινωνίες τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια και τα ταξί Παράλληλα δεν είναι μεγάλο το διάστημα που ο ΦΠΑ αυξήθηκε σε μία σειρά απο προιόντα στο 23% απο 13% που ήταν πριν.

Διαβάστε επίσης:  Oι νέοι κανόνες του Facebook

Στον κανονικό συντελεστή 23% (από 13%) μετατάσσονται τα ακόλουθα προϊόντα όπως ταμαλακόστρακα και μαλάκια (εκτός από χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια), συκώτια, αυγά και σπέρματα, άνθη, καφές, τσάι, και μπαχαρικά, μαστίχα, πηκτικές και πηκτινικές ενώσεις, λάδια (εκτός από το ελαιόλαδο), παρασκευάσματα κρεάτων, ψαριών, μαλακίων και μαλακοστράκων, ζάχαρη και παρασκευάσματα ζάχαρης, κακάο και παρασκευάσματα κακάου, παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα και το γάλα, παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής, ξύδια και υποκατάστατα αυτών, απορρίμματα βιομηχανιών διατροφής και τροφές για τη διατροφή των ζώων, αλάτι και θαλασσινό νερό, ορισμένα ραδιενεργά στοιχεία και ισότοπα, καυσόξυλα, λιπάσματα, εντομοκτόνα, προφυλακτικά, σερβιέτες και λοιπά είδη για την υγιεινή της γυναίκας, κτηνοτροφικά προϊόντα, ορισμένα είδη για αναπήρους.