Προς αναβάθμιση το ΤΑΙΠΕΔ – Προβληματισμός ΔΝΤ για τον στόχο των 50 δισ.

164

Την ουσιαστική αναβάθμιση του σημερινού ΤΑΙΠΕΔ ως προς την πορεία και τους στόχους του, αλλά και με περισσότερα περιουσιακά στοιχεία προς πώληση και αξιοποίηση, ζητούν οι πιστωτές.

Το θέμα συζητήθηκε χθες κατά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των θεσμών με τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, συνάντηση που θα επαναληφθεί και σήμερα όπου θα υπάρξει και ο απολογισμός του πρώτου γύρου των fast track διαπραγματεύσεων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάντως, αμφισβητεί ευθέως τον στόχο των 50 δισ. τόσο σε επίπεδο ποσού όσο και χρόνου, κάτι που μετέφερε στους δύο υπουργούς η Ντέλια Βελκουλέσκου. Οι ενστάσεις του Ταμείου απασχολούν ιδιαιτέρως την κυβέρνηση καθώς βάσει της συμφωνίας, ένα μεγάλο μέρος των 50 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις  θα χρηματοδοτήσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Διαβάστε επίσης:  Καταφθάνουν οι ηλεκτρονικές οικοδομικές άδειες

Σύμφωνα με την Καθημερινή, με  δεδομένο ότι το νέο ταμείο θα πρέπει να αποφέρει έσοδα 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, η περιουσιακή βάση του θα ενισχυθεί με τίτλους που υπάγονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – δηλαδή με μετοχές τραπεζών – αλλά και άλλα στοιχεία, όπως ακίνητα και ενδεχομένως δικαιώματα αξιοποίησης περιουσίας.

Παράλληλα, οι πιστωτές ζητούν να διασφαλιστεί η πολιτική ανεξαρτησία του νέου υπερ-ταμείου με μία διοίκηση που θα διαθέτει περισσότερο τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, καθώς αυτή δεν θα έχει μόνο αρμοδιότητα πώλησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, αλλά και διαχείρισής τους, εν μέρει με στόχο την αναβάθμιση της αξίας τους.