Προς πρόωρες εκλογές η Τουρκία – Ναυάγησαν οι συνομιλίες για κυβέρνηση συνασπισμού

181

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) στην Τουρκία.

Οι πιθανότητες να σχηματισθεί μια συμμαχία του AKP με το εθνικιστικό MHP είναι «πολύ μικρές», με αποτέλεσμα να είναι πλέον «πολύ πιθανό» να διεξαχθούν νέες εκλογές τον Νοέμβριο, δήλωσαν στελέχη του CHP στο πρακτορείο Reuters.

«Το αποτέλεσμα είναι αρνητικό» είπε το στέλεχος του κόμματος της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, έπειτα από τη συνάντηση μιάμισης ώρας που είχαν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, η οποία ακολούθησε τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα που διήρκεσαν αρκετές εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης:  ΧΑΒΑΗ: Εικόνες αποκάλυψης! (Βίντεο)

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έχει προθεσμία ως τις 23 Αυγούστου για να βρει ήσσονα κυβερνητικό εταίρο ή σε διαφορετική περίπτωση ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Το AK αναμένεται τώρα να διεξαγάγει συνομιλίες με το εθνικιστικό αντιπολιτευόμενο κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το οποίο έχει υπαινιχθεί πως θα μπορούσε να υποστηρίξει για ένα διάστημα μια κυβέρνηση μειοψηφίας του AKΡ, υπό την προϋπόθεση πως θα προκηρυχθούν νέες, πρόωρες βουλευτικές εκλογές.