Προ των πυλών ο ανασχηματισμός μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

106
Κούβα, Αλέξης,

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, το σύνολο σχεδόν των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα και περιμένει με αγωνία τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για ενδεχόμενο ανασχηματισμό.

Ο ανασχηματισμος αναμένεται να ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και ο Πρωθυπουργός φαίνεται να προχωρά σε πλήρη αναμόρφωση του Υπουργικού Συμβουλίου, με νέα πρόσωπα που δεν θα προέρχονται κατ’ ανάγκη από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιοποίηση εξωκοινοβουλευτικών ως υπουργών περιλαμβάνεται στο πλάνο του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό και ήδη στο παρασκήνιο κυκλοφορούν συγκεκριμένα ονόματα.

Σε αυτή την κατηγορία των «προθύμων» ανήκουν πρώην στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ., με προεξάρχοντα τον Φ. Κουβέλη, καθώς και κάποιοι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, που εδώ και χρόνια έχουν αποστασιοποιηθεί από τη Χαριλάου Τρικούπη και είτε με δημόσιες παρεμβάσεις είτε με την αρθρογραφία τους στηρίζουν την κυβέρνηση της Αριστεράς του Αλ. Τσίπρα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πρώην υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλα παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την «αριστερή κυβέρνηση».

Στους εξωκοινοβουλευτικούς ενδέχεται να συμπεριλάβει ο Αλ. Τσίπρας και πρόσωπα με τεχνοκρατική αντίληψη των πραγμάτων, προκειμένου να ενισχύσουν τη «μεταρρυθμιστική» προσπάθεια της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρωθυπουργική λίστα με τους υπουργούς και υφυπουργούς που βρίσκονται «στο κόκκινο» υπάρχουν τουλάχιστον 20 ονόματα. Το βέβαιο είναι πως στα κριτήρια αξιολόγησής τους, εκτός από την αποτελεσματικότητά τους ως προς την παραγωγή έργου, θα εξεταστούν και επιμέρους ζητήματα, όπως η δημόσια συμπεριφορά τους και το επίπεδο συνεργασίας τους με άλλους συναδέλφους τους.

Διαβάστε επίσης:  Ένας ήρωας πιλότος στην Ελλάδα του Καρανίκα

Επίσης σημαντική παράμετρος για κάποιους θα είναι η φθορά που έχουν υποστεί σε σχέση με τις ευθύνες που ανέλαβαν το προηγούμενο διάστημα.

Μια τέτοια περίπτωση είναι ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος ενδέχεται να μετακινηθεί σε άλλο πόστο.

Στη λίστα με αυτούς που οδεύουν προς αξιολόγηση βρίσκονται τα ονόματα των Θ. Δρίτσα, Δ. Μάρδα, Ν. Ξυδάκη, Ν. Φίλη, Αρ. Μπαλτά, Ρ. Αντωνοπούλου, Θ. Τζάκρη, Κ. Φωτάκη, Α. Ξανθού, Ν. Τόσκα, Π. Πολάκη, Γ. Μπαλάφα, Μ. Χρυσοβελώνη, Β. Αποστόλου, Θ. Πελεγρίνη και Τρ. Αλεξιάδη.

Σε ό,τι αφορά τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διατηρούν ισχυρό προβάδισμα στο να υπουργοποιηθούν, αυτά είναι οι Σ. Φάμελλος, Χρ. Μαντάς, Α. Τριανταφυλλίδης, Ν. Κασιμάτη και Ν. Σαντορινιός.

Μερίδιο συμμετοχής στην «αναδόμηση» του κυβερνητικού σχήματος θα έχει και ο Π. Καμμένος, προτείνοντας και αυτός με τη σειρά του πρόσωπα.