Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021
17.7 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Οκτωβρίου το “ΟΧΙ” των Ελλήνων

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1940.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η φασιστική Ιταλία επιτίθεται κατά της Ελλάδας. Το «ΟΧΙ» των ελλήνων. Στις 3 π.μ. επιδίδεται από τον πρέσβη...

Πρόγραμμα προστασίας από τον ήλιο σε εφαρμογή στα ελληνικά νηπιαγωγεία και δημοτικά

ο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος (ESCF) σε συνεργασία με τα Δερματολογικά Εργαστήρια Avène έφεραν και στη χώρα μας το Πρόγραμμα Επισήμανσης των Σχολείων (για νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία), το λεγόμενο SunPass, το οποίο στοχεύει στο να ενημερώσει επαρκώς γονείς δασκάλους και παιδιά για την επικινδυνότητα του ήλιου και της αλόγιστης έκθεσης στις υπεριώδης ακτίνες.

Το πρόγραμμα αυτό έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή τη Γερμανία, στην Ελβετία, στην Αυστρία και στην Πολωνία με εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος παρατήρησαν ότι η μακροχρόνια εφαρμογή του έχει αρχίσει να αλλάζει τις συνήθειες γονιών, παιδιών και εκπαιδευτών. Το πρόγραμμα επιβραβεύει τα σχολεία που το τηρούν σωστά και ήδη στη Γερμανία έχουν δοθεί 200 τέτοια βραβεία.

Σύμφωνα με τον Kαθ. Εggert Stockfleth Διευθυντής Τμήματος Δερματολογίας πανεπιστημιακού νοσοκομείου St Josef – Boschum Γερμανία Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τον Καρκίνο του Δέρματος (ΕSCF-Institute) και την Dr. Ose Rademacher (ΕSCF-Institute), σε χώρες όπως η Γερμανία, ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από καρκίνο του δέρματος αυξάνεται κατά 7% έως 10% κάθε χρόνο ενώ παρατηρώντας τα στοιχεία του 2010 διαπίστωσαν ότι έχουν καταγραφεί περίπου 220.000 νέα περιστατικά.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι ο καρκίνος του δέρματος σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα αυξάνεται από 5% – 7% κάθε χρόνο για τα 20 επόμενα έτη. Το γεγονός αυτό έχει ανησυχήσει όλους τους επιστήμονες οι οποίοι ψάχνουν να βρουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος ευαισθητοποίησης του κοινού για να προληφθούν τα περιστατικά μελανώματος.

Αυτό που επισημάνθηκε από όλους τους ειδικούς, είναι ότι τα εγκαύματα στην παιδική ηλικία είναι σημαντικά για την εμφάνιση καρκίνου στην ενήλικη ζωή. Αυτό ήταν το έναυσμα να μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα SunPass, ξεκινώντας πρωτίστως από την ενημέρωση και εκπαίδευση των ίδιων των γιατρών για την πρωτογενή πρόληψη στα παιδιά και στη συνέχεια των γονιών και των διδασκάλων, καθώς και των ίδιων των παιδιών.

Όπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους του προγράμματος, τα παιδιά έχουν πολύ λεπτό δέρμα το οποίο δεν διαθέτει ακόμα τους φυσικούς μηχανισμούς προστασίας από τη UV ακτινοβολία και στην καθημερινότητα τους δεν προστατεύεται επαρκώς. Βάση του προγράμματος αυτού τα σχολεία αναλαμβάνουν να προστατεύσουν τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί.

Πρώτα από όλα εκπαιδεύεται ένας εκ των διδασκάλων ως υπεύθυνος του προγράμματος. Αυτός δηλαδή που θα ελέγχει αν τα παιδιά ακολουθούν το πρόγραμμα προστασίας, σύμφωνα με το οποίο, τα παιδιά θα πρέπει να φορούν καπελάκι στο διάλειμμα, μακρυμάνικο μπλουζάκι και αντηλιακό. Επίσης το σχολείο θα πρέπει να φροντίσει να υπάρχει σκιερό μέρος στο προαύλιο για να κάθονται τα παιδιά και να μην εκτίθενται συνέχεια στον ήλιο.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος αναλαμβάνουν να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς για τη σοβαρότητα της προστασίας του παιδιού τους από τον ήλιο.

Επιπλέον, θα εκπαιδευτούν εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγάλων νοσοκομείων τα χώρας, τα οποία έχουν τμήματα για δερματικές παθήσεις όπως είναι το νοσοκομεία Συγγρός και το Αττικόν στην Αθήνα, το Αφροδισιακών και το Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα στη χώρα μας θα ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου μέχρι στις 15 Ιουνίου που κλείνουν τα σχολεία, ενώ θα διατηρηθεί λίγο περισσότερο στους Παιδικούς Σταθμούς οι οποίοι λειτουργούν μέχρι τον Ιούλιο.

Στόχος τώρα είναι να ξεκινήσει σε 20 σχολεία, ιδιωτικά στην αρχή γιατί είναι ευκολότερη η πρόσβαση από τα δημόσια στα οποία χρειάζονται μεγάλες διαδικασίες για να δοθεί έγκριση από το υπουργείο Παιδείας, με απώτερο σκοπό να συνεχιστεί και να μπει στα περισσότερα σχολεία.

Στη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών που θα ξεκινήσει το πρόγραμμα οι αρμόδιοι του προγράμματος θα επισκεφθούν τουλάχιστον τρεις φορές τα σχολεία αυτά ώστε να εξετάσουν την τήρησή του.

Οι ώρες τήρησης του προγράμματος στην Ευρώπη είναι από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι. Ωστόσο, στην Ελλάδα θα τηρηθεί ότι και σε άλλες μεσογειακές χώρες καθώς ο ήλιος είναι έντονος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και το πρόγραμμα προβλέπει μία ώρα παράταση. Δηλαδή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 μετά το μεσημέρι.

Αναφορικά με την έκθεση των στον ήλιο οι ειδικοί επεσήμαναν ότι ο άνθρωπος χρειάζεται τον ήλιο για διάφορους λόγους: για τη φυσική του ευεξία, την παραγωγή βιταμίνης D και τη διέγερση του μεταβολισμού του. Δεκαπέντε λεπτά καθημερινής έκθεσης είναι αρκετά για όλα τα παραπάνω.

Αντίθετα, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος και ως εκ τούτου τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος στη μετέπειτα ζωή. Η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία διακρίνεται σε δύο είδη: τη UVB ακτινοβολία με βραχύ μήκος κύματος που διαπερνά μόνο τις ανώτερες στιβάδες του δέρματος και τη UVA ακτινοβολία που διεισδύει στις βαθύτερες στιβάδες και επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος. Τα δύο αυτά είδη ακτινοβολίας μπορούν μακροπρόθεσμα να προάγουν την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος τροποποιώντας τις γονιδιακές πληροφορίες που περιέχονται στα δερματικά κύτταρα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ποιες είναι οι πιθανότητες να μεταδώσουν οι εμβολιασμένοι τον κορονοϊό

Οι άνθρωποι που έχουν πλήρως εμβολιαστεί κατά της Covid-19, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να μολύνουν άλλους με κορονοϊό, παρά την επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα,...

9+1 τρόποι για να αντιδράσουμε στην κρίση

Βιώνουμε παγκοσμίως μια μεγάλη κρίση, καθώς όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους μεγαλύτερους υπαρξιακούς μας φόβους: του θανάτου και της αλλαγής! Κάθε «θάνατος» είναι πραγματικά...

Πόσο ασφαλές είναι το σεξ στα «χρόνια του κορωνοϊού;»

Η ασφάλεια απαιτεί περιορισμό και αυτοσυγκράτηση. Τις τελευταίες ημέρες αυτό που έχουμε μάθει είναι ότι πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας αμέτρητες φορές την ημέρα...

Εσείς ξυπνάτε στις 03:00 κάθε νύχτα-Δείτε τι συμβαίνει

Kάτι περίεργο μοιράστηκαν χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού που βρίσκεται ανάμεσά μας για παραπάνω από ενάμιση χρόνο. Όπως έγραψαν αρκετοί…...
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Τροχαία στην Αθήνα το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου

Βάρη ή τρέξιμο- Ποιά προπόνηση βοηθάει περισσότερο τον οργανσιμό

Οι περισσότεροι ειδικοί στον αθλητισμό και την υγεία συμφωνούν ότι κάθε είδος γυμναστικής έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και έχει θετικές συνέπειες στον οργανισμό. Νέα...
σαν σήμερα, Άλμπερτ Σατζ, στρεπτομυκίνη,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Οκτωβρίου ο φοιτητής Άλμπερτ Σατζ ανακαλύπτει τη στρεπτομυκίνη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1943... Ο αμερικανός μεταπτυχιακός φοιτητής Άλμπερτ Σατζ ανακαλύπτει τη στρεπτομυκίνη, το πρώτο αντιβιοτικό φάρμακο για την καταπολέμηση της φυματίωσης.

Πόσο κοντά είμαστε στο εμβόλιο για τον καρκίνο – Τι λένε οι ιδρυτές της...

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ανοίγει τον δρόμο για ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου, εκτιμούν ο Ουιγκούρ Σαχίν και η Οζλέμ Τουρετσί, οι δύο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δήμος Αθηναίων: 1.300 παιδιά της προσχολικής ηλικίας θα κάνουν μάθημα στα νέα νηπιαγωγεία

Με το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, περίπου 1.300 παιδιά από όλες τις γειτονιές...

Ανδρέας Τσαούσης: Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο θρύλος του δημοτικού τραγουδιού

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα Κυριακή στο νοσοκομείο Λαμίας ο Ανδρέας Τσαούσης, σε...

Δήμος Αθηναίων: Τα νέα νηπιαγωγεία της πρωτεύουσας

Το Σεπτέμβριο ο Δήμος Αθηναίων, εφαρμόζοντας το νόμο της Πολιτείας και υλοποιώντας ένα απαιτητικό...

Νηπιαγωγεία: Υποχρεωτική η διδασκαλία των Αγγλικών

Υποχρεωτική θα είναι από την επόμενη σχολική χρονιά η διδασκαλία των αγγλικών στα νηπιαγωγεία,...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή