Πρώτα συνταξιοδοτικό και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και μετά η δόση των 3 δισ.

130
Τόμας Βίζερ, Ελλάδα, αγορές,

Το μαρτύριο της σταγόνας επιφυλάσσει η ΕΕ στην Ελλάδα, όσον αφορά την καταβολή δόσης των 3 δισ. του νέου προγράμματος.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, τα 3 δισ. της πρώτης δόσης, θα δοθούν σε δύο φάσεις, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων. Η δεύτερη δόση, όπως είπε, θα συνδεθεί με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα.

Σύμφωνα με την Ημερησία, οι καταβολές συνδέονται με δύο ομάδες προαπαιτούμενων, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες. «Η δεύτερη ομάδα αυτών των προαπαιτούμενων θα συνδεθεί με τη διακυβέρνηση και τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα», είπε ο Βίζιερ.

Το Euro Working Group, θα συνεδριάσει στις 24 Σεπτεμβρίου. Στην συνεδρίαση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις. Η πρώτη δόση συνδέεται, άμεσα με τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Η δόση των 3 δισ. αποτελεί την τελευταία δόση του πακέτου των 26 δισ. τα οποία η ΕΕ αποδέσμευσε, αμέσως μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου.

Διαβάστε επίσης:  Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων

Η Ελλάδα οφείλει, επίσης, να προχωρήσει άμεσα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πριν τη 15η Νοεμβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία για την χορήγηση μέρους του προβλεπόμενου από τη συμφωνία ποσού των 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες.

Ο Βίζερ δήλωσε ότι τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα, εάν αυτό χρειασθεί. «Πιστεύω ότι, από σήμερα έως και τα μέσα ή τέλη Νοεμβρίου, θα έχει γίνει η βασική εργασία για την ανακεφαλαιοποίηση», δήλωσε στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, ώστε θα μπορούν να καθοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Πηγή: Ημερησία, Bloomberg