Πρώτα το WC και μετά η υποψηφιότητα!

166

Στη μάχη της υγιεινής μπήκε το Μπιχάρ, ένα κρατίδιο της ανατολικής Ινδίας που αποφάσισε δια νόμου ότι όσοι θέλουν να βάλουν υποψηφιότητα για τις δημοτικές εκλογές του 2016, θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι έχουν τουαλέτα μέσα στο σπίτι τους!

Πρόκειται για μία προσπάθεια που καταβάλουν οι Αρχές για να βελτιώσουν τις συνθήκες υγιεινής στη χώρα. Έτσι  το πολιτειακό κοινοβούλιο του Μπιχάρ ενέκρινε την Τετάρτη έναν νόμο με τον οποίο οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και δήμαρχοι για τις εκλογές του 2016 καλούνται να αποδείξουν του λόγου το αληθές.

«Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες υγιεινής σε τοπικό επίπεδο» είπε ο υπουργός Μπινόντ Πρασάντ Γιάνταβ, που είναι αρμόδιος για τη διοίκηση των χωριών του κρατιδίου.

«Με τόσο μεγάλο αριθμό υποψηφίων στις εκλογές  ο νόμος θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση του αριθμού των τουαλετών, κάτι που θα έχει θετικές συνέπειες για την κοινωνία μας γενικότερα» εξήγησε.

Διαβάστε επίσης:  ΙΤΑΛΙΑ: «Κλείδωσε» το όνομα του πρωθυπουργού

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι έχει θέσει ως βασική προτεραιότητά της την κατασκευή τουαλετών και έχει δεσμευτεί ότι θα φροντίσει ώστε κάθε σπίτι να διαθέτει τουλάχιστον μία τουαλέτα μέχρι το 2019.

Από τα 1,2 δισεκατομμύρια κατοίκους της Ινδίας εκτιμάται ότι μόνο το ένα τρίτο διαθέτει πρόσβαση σε τουαλέτα. Περισσότερα από 186.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που προκαλούνται από μολυσμένα νερά και τις κακές συνθήκες υγιεινής, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση WaterAid.

Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, τον Μάιο του 2014, ανέφερε ότι οι μισοί κάτοικοι της Ινδίας αφοδεύουν στο ύπαιθρο και κινδυνεύουν έτσι να προσβληθούν από χολέρα, δυσεντερία, ηπατίτιδα Α και τύφο.