Πρώτη κατοικία: Η κυβέρνηση καθησυχάζει, αλλά οι πολίτες αγωνιούν

119
Οδηγός επιβίωσης για

Μετά την αγωνία των πολιτών που έχει φτάσει στο κόκκινο σχετικά με την πρώτη κατοικία, η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό. Ο Γιώργος Σταθάκης διαβεβαιώνει πως έχουν ετοιμαστεί οι προτάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Η διαβεβαίωση του κ. Σταθάκη ήρθε μετά τις απανωτές ερωτήσεις του βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, για το τι θα γίνει τελικά με τα κόκκινα δάνεια και εάν τελικά ξένοι οργανισμοί θα τα αγοράσουν.

Ο κ. Σταθάκης έσπευσε να τονίσει ότι:

“Από την πλευρά μας έχει ήδη γίνει εκτενής προετοιμασία με μια δέσμη προτάσεων στις οποίες περιλαμβάνεται ειδική πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, κοινωνικά κριτήρια που συναρτούν τον ρυθμό αποπληρωμής από το εισόδημα, ενώ θα συσταθεί ανεξάρτητη αρχή για την παρακολούθηση της πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων, με απόλυτο σεβασμό στη διαχείριση προσωπικών δεδομένων”.

Ο Υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε πως “Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν οι θετικές ρυθμίσεις της υπάρχουσας νομοθεσίας ενώ βασική επιδίωξη είναι οι λύσεις να βρεθούν εντός του τραπεζικού συστήματος”.

Ο Γιώργος Σταθάκης υπογράμμισε ακόμα πως αναμένεται να γίνει και ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας προκειμένου να ενισχυθεί η εξωδικαστική διευθέτηση εταιρικών οφειλών. Αυτό θα γίνει με τη βελτίωση του νόμου 4307/2014.

Διαβάστε επίσης:  Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί δηλώνουν: «Έχουμε ακόμα ακμαίο ηθικό»

Ένα ζήτημα που θα λυθεί άμεσα είναι και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς συνδέονται με την ανακεφαλαιοποίηση.

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης επισήμανε πως έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Μια από αυτές είναι και το να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Ο εκσυγχρονισμός αυτός αφορά το να γίνει πιο επίκαιρος ο Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών, η εξωδικαστική διευθέτηση εταιρικών οφειλών αλλά και η δικαστική διευθέτηση των οφειλών αυτών.

Έτσι στο νόμο Κατσέλη θα μπορούν να περιλαμβάνονται και όλες οι οφειλές προς το Δημόσιο.

Σε αυτό το πλαίσιο θα δημιουργηθεί Δίκτυο Ενημέρωσης Δανειοληπτών και θα λειτουργήσουν 30 κέντρα ενημέρωσης σε ολόκληρη την Ελλάδα, με δωρεάν συμβουλές στους πολίτες.

Να τονιστεί ότι σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, σκοπός της κυβέρνησης είναι να αναλάβουν οι τράπεζες την αναδιάρθρωση. Οι τράπεζες θα συνεννοούνται με τους πελάτες στις ειδικές μονάδες που λειτουργούν, αλλά και σε εκείνες που θα δημιουργηθούν για κάθε είδος δανείου.

Σε περίπτωση, που πελάτες και τράπεζα δεν έχουν συμφωνία, τότε θα υπάρχει προσφυγή στο νόμο Κατσέλη, ο οποίος αυστηροποιείται και τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας καθορίζονται από το εισόδημα και την αξία του ακινήτου.