Πως εξαπατούσε ο 30χρονος μέσω διαδικτύου

185

Επτά υποθέσεις απάτης με υπολογιστή και πλαστογραφίες μετά χρήσεως, μέσω Διαδικτύου, εξιχνίασε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ συνελήφθη ο 30χρονος δράστης, νιγηριανής καταγωγής. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για απάτη κατ΄ εξακολούθηση μέσω Διαδικτύου, χρήση πλαστού εγγράφου, πλαστογραφία πιστοποιητικών, απάτη με υπολογιστή και πλαστογραφία μετά χρήσεως.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων από αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με τα οποία ο προαναφερόμενος δράστης, είχε προβεί σε αγορά επτά διαφορετικών ειδών και προϊόντων, μεγάλης αξίας, από γνωστή ιστοσελίδα δημοπρασιών και αγοραπωλησιών του Διαδικτύου.

Όπως διαπιστώθηκε, είχε πραγματοποιήσει την αγορά προσκομίζοντας αλλοιωμένα – πλαστογραφημένα αποδεικτικά συναλλαγών μεταφοράς χρημάτων, στα οποία φαίνονταν ψευδώς ότι είχαν πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικές πληρωμές, μέσω συγκεκριμένης διαδικτυακής πύλης μεταφοράς χρημάτων, από λογαριασμούς του δράστη προς λογαριασμούς εμπόρων διαδικτυακών καταστημάτων.

Άμεσα ενημερώθηκαν οι τελωνειακές Αρχές, οι οποίες εντόπισαν τα εν λόγω δέματα και παραδόθηκαν στο αρμόδιο υποκατάστημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργήθηκε ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των δεδομένων της υπόθεσης και εκδόθηκε παραγγελία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης.

Ακολούθησε ψηφιακή αστυνομική έρευνα και πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με τους αρμόδιους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, τηλεπικοινωνιών και τα ΕΛ.ΤΑ., με αποτέλεσμα να ταυτοποιηθεί η εμπλοκή του 30χρονου στις επίμαχες απατηλές αγορές.

Διαβάστε επίσης:  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 Ιουλίου

Κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησε χθες το πρωί, αστυνομική επιχείρηση στα ΕΛ.ΤΑ., απ΄ όπου επρόκειτο να παραλάβει ο δράστης τα προϊόντα που είχε παραγγείλει. Ο 30χρονος συνελήφθη από τους αστυνομικούς τη στιγμή που παραλάμβανε τα προϊόντα, επιδεικνύοντας πλαστό δελτίο αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού.

Κατά τις έρευνες στην οικία και την σωματική έρευνα του δράστη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Επτά δέματα με διάφορα προϊόντα, δύο κινητά τηλέφωνα, πλαστό δελτίο αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού, αποδεικτικά έγγραφα σχετιζόμενα με τις τελεσθείσες αξιόποινες πράξεις.

Τα κατασχεθέντα τηλέφωνα θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ τα υπόλοιπα κατασχεθέντα πειστήρια θα αποσταλούν αρμοδίως. Η συμμετοχή του συλληφθέντα σε άλλες όμοιες πράξεις ερευνάται.

Ο συλληφθείς είναι σεσημασμένος, καθώς με Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών είχε διαταχθεί η σύλληψη και φυλάκισή του στις φύλακες Ναυπλίου για παραβάσεις της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Παράλληλα, ο τρόπος δράσης του αποτελεί παγκόσμιο είδος διάπραξης απατών, οι οποίες είναι γνωστές ως «νιγηριανές απάτες, μέσω Διαδικτύου».

O συλληφθείς, με τη δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Πηγή: ΑΜΠΕ