Ρέγκλινγκ προς Αθήνα μέσω των FT: Μην ελπίζετε σε μεγάλη μείωση χρέους

120

Ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στους Financial Times, υποστηρίζει ότι μία μεγάλη μείωση χρέους δεν είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ επισημαίνει ότι είναι μάλλον απίθανο αυτό να γίνει αποδεκτό από τους Ευρωπαίους δανειστές.

Με δηλώσεις του στους Financial Times ο κ. Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι η Ελλάδα επωφελείται ήδη από τους όρους δανειοδότησης, οι οποίοι είναι οι πλέον ευνοϊκοί «στην παγκόσμια ιστορία», ενώ σημειώνει ότι καθώς οι δύο πλευρές ετοιμάζονται να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις για το χρέος οι διαφορές τους έχουν μειωθεί αισθητά.
«Νομίζω ότι τώρα υπάρχει μεγάλη σύγκλιση», δηλώνει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, το οποίο θα κατέχει πάνω από το 60% του ελληνικού χρέους στο τέλος του νέου προγράμματος.

Διαβάστε επίσης:  Ασφαλιστικό: Ρευστοποιούν Ομόλογα για να πληρωθούν οι επικουρικές

«Η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι δεν θα υπάρξει ονομαστικό κούρεμα χρέους -και για καλούς λόγους» δηλώνει.
Παρότι ο κ. Ρέγκλινκ συμφωνεί ότι η συμφωνία του Ιουλίου θα οδηγήσει σε κάποιας μορφής ελάφρυνση χρέους, έχει επανειλημμένα αρνηθεί την ανάγκη για μεγάλης κλίμακας απομείωσης.

Το επιχείρημά του είναι ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μετρηθεί με το πόσα η Αθήνα θα πρέπει να πληρώνει σε ετήσια βάση, αντί για το συνολικό μέγεθος του χρέους ως προς το ΑΕΠ, θεωρώντας ότι οι ιδιώτες επενδυτές, που εν τέλει θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους επίσημους δανειστές, ενδιαφέρονται περισσότερο για αυτές τις ροές πληρωμών αντί για το συνολικό ύψος του χρέους.