Ρωσικά προειδοποιητικά πυρά κατά τουρκικού αλιευτικού στη Λήμνο

214
αεροναυτική, άσκηση, Ελλάδας, Αιγύπτου, Τουρκικά γυμνάσια,

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως κάλεσε τον Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο στη Μόσχα έπειτα από ένα συμβάν κατά το οποίο ρωσικό αντιτορπιλικό κατάφερε μόλις να αποφύγει τη σύγκρουση με ένα τουρκικό σκάφος στο Αιγαίο.

“Στις 13 Δεκεμβρίου, το πλήρωμα του ρωσικού πολεμικού σκάφους “Smetlivy”, που βρισκόταν 22 χλμ. από το ελληνικό νησί Λήμνος στο βόρειο Αιγαίο, απέφυγε μια σύγκρουση με ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος”, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, λέγοντας πως το πλήρωμα του ρωσικού πολεμικού χρησιμοποίησε ελαφρά όπλα για να προειδοποιήσει το αλιευτικό.

Το ρωσικό σκάφος εντόπισε το τουρκικό, το οποίο πλησίασε σε απόσταση 1 χλμ. από το αντιτορπιλικό και καθώς το αλιευτικό δεν απάντησε στις κλήσεις μέσω ασυρμάτου, ούτε σε μηνύματα με τον ηλιογράφο ή με σημαίες, όταν έφτασε σε απόσταση 600 μ. το ρωσικό σκάφος έβαλλε προειδοποιητική βολή για να αποφευχθεί η σύγκρουση.

Διαβάστε επίσης:  Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου

Αμέσως το τουρκικό σκάφος άλλαξε πορεία και σταδιακά απομακρύνθηκε. Το περιστατικό είναι ιδιαίτερα σοβαρό και αν και σημειώθηκε εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, έχει βαρύτητα και για την Ελλάδα. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι η Ρωσία, εάν η Τουρκία δεν αλλάξει πολιτική στην Συρία, είναι αποφασισμένη να την πιέσει ασφυκτικά.

Το “Smetlivy” είναι ένα από τα 25 αντιτορπιλικά της κλάσης “Kashin”. Έχει πλήρες εκτόπισμα 4.390t. μήκος 144 μ. και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 38 κόμβων. Είναι οπλισμένο με ένα δίδυμο πυροβόλο των 76 χλστ. δύο δίδυμους εκτοξευτές αντιαεροπορικών πυραύλων, δύο τετραπλούς εκτοξευτές πυραύλων εναντίων πλοίων, δύο 12πλούς ανθυποβρυχιακούς εκτοξευτές και πέντε τορπιλοβλητικούς σωλήνες των 21in.

Πηγή: Reuters, Sputnik, ΑΠΕ-ΜΠΕ