Σάλος για το φωτομοντάζ με την Μέρκελ με τσαντόρ

165

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γερμανία η κίνηση του τηλεοπτικού δικτύου ARD να παρουσιάσει  γράφημα που εμφανίζει την Άνγκελα Μέρκελ να φορά τσαντόρ και φόντο το κτίριο του γερμανικού κοινοβουλίου περιστοιχισμένο από μιναρέδες.

Οι έντονες αντιδράσεις έρχονται  εν μέσω της αυξημένης έντασης για το προσφυγικό στη Γερμανία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών είναι επιφυλακτική απέναντι στην προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και τέσσερις στους πέντε Γερμανούς τάσσονται υπέρ συνοριακών ελέγχων.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα προβλήθηκε στη διάρκεια του προγράμματος Report from Berlin που ήταν αφιερωμένο στις ποσοστώσεις για τους πρόσφυγες. Το ARD σημειώνει ότι η φωτογραφία σκόπευε «να τραβήξει την προσοχή του κοινού». Σε ανάρτηση στο Facebook, τονίζεται ότι η εκπομπή καλωσορίζει την κριτική και προσθέτει: «Λυπούμαστε που κάποιοι διαφωνούν με την απεικόνιση της καγκελαρίου ή που κάποιοι μάς παρεξήγησαν». Το δίκτυο αναφέρει ότι το γράφημα ήταν σατιρικό και ότι αντανακλά «τα επιτεύγματα της δυτικής μας κοινωνίας -της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας του Τύπου και της ισότητας».

Διαβάστε επίσης:  Μονεμβασιά: Σεισμός 4,7 Ρίχτερ

Οι τηλεθεατές πάντως αντέδρασαν έντονα, κατηγορώντας την εκπομπή για «χειραγώγηση» και «αθλιότητα» και πολλοί ήταν εκείνοι που συνέκριναν την εικόνα με τα πλακάτ που κρατούν μέλη του ισλαμοφοβικού κινήματος Pegida σε πόλεις της Γερμανίας. Κάποια από τα πλακάτ έδειχναν τη Μέρκελ να φορά ισλαμική μαντίλα.