Σαίξπηρ, Μίλερ, Μπρεχτ και Τρίερ στο Εθνικό Θέατρο

435

Έργα των Σαίξπηρ, Μίλερ, Μπρεχτ, Τρίερ, Κεχαΐδη, Βέλτσου,  που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό σανίδι και καινοτομίες βρίσκονται στην ατζέντα του Εθνικού Θεάτρου για τη φετινή σεζόν, με ένα πρόγραμμα που θέτει νέα «στοίχηματα».

«Το Εθνικό οφείλει να απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό» τόνισε κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, κλείνοντας το μάτι σε καινοτομίες. Και αυτό επιβεβαιώνεται με τη δήλωσή του κατά την οποία θα προσεγγιστούν όλα τα είδη του θεάτρου όπως και θα υπάρξουν ανοιχτές πρόβες, τις οποίες θα μπορεί να παρακολουθεί το κοινό.

Στη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, αλλά και στη συνεργασία του Εθνικού με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την Εθνική Λυρική, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και με άλλους φορείς αναφέρθηκε ο κ. Λιβαθινός που ενέταξε στο πρόγραμμα και νέα πακέτα χαμηλών εισιτηρίων.

Ανάμεσα στο πρόγραμμα ξεχωρίζει ο «Ριχάρδος Γ», τον οποίο θα υποδυθεί ο Δημήτρης Λιγνάδης, με τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Θέμιδα Μπαζάκα και Νίκο Ψαρρά στο πλευρό του. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Γιάννης Χουβαρδάς που για άλλη μια χρονιά αναμετριέται με κείμενο του Σαίξπηρ.

Διαβάστε επίσης:  «ΤΟ ΦΙΝΤΑΝΑΚΙ» του Παντελή Χορν, σε σκηνοθεσία Ευτυχίας Αργυροπούλου

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το «Έγκλημα και τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με το έργο να προσεγγίζεται ξανά μετά από το «ανέβασμα» από τον γεωργιανό Λεβάν Τσουλάτζε στο Θέατρο Άνεσις.

Αξίζει, δε, να δει κανείς πώς ο νέος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού, Γιάννης Νιάρρος, θα ενσαρκώσει τον Ρασκόλνικοφ στην παράσταση του Εθνικού.

Η ιστορία της Άννα Καρένινα θα αναβιώσει ξανά στο ελληνικό σανίδι, αυτή τη φορά δια χειρός Πέτρου Ζούλια, ενώ τη ζωή του Γιόζεφ Γκαίμπελς, του υπουργού προπαγάνδας της Ναζιστικής Γερμανίας, θα παρακολουθήσει για πρώτη φορά το κοινό στο έργο «Μάγντα Γκαίμπελς» του Γιώργου Βέλτσου σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου. Σε πανελλήνια πρώτη ανεβαίνει στο σανίδι και το οσκαρικό κινηματογραφικό «Δαμάζοντας τα κύματα» του Λαρς φον Τρίερ με τον Άκη Σακελλαρίου και σε σκηνοθεσία Ρουλας Πατεράκη.

Το έργο σταθμό στη συγγραφική πορεία του Άρθουρ Μίλερ μέσα από το οποίο καθρεπτίζεται η άποψή του για το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, αλλά και για την ίδια την κοινωνία ανεβάζει ο ο Σταμάτης Φασουλής μετά τον«Δικηγόρο Ντάροου».