Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023
7.4 C
Athens

Σαρηγιάννης: Σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας μπορεί να προκαλέσει η ατμοσφαιρική ρύπανση

Σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας, και αύξηση της πιθανότητας θανάτου σε όσους νοσούν βαριά από κορονοϊό, μπορεί να προκαλέσει η ατμοσφαιρική ρύπανση, που αναμένεται να παρουσιάσει πολύ υψηλά επίπεδα, ειδικά σε μεγάλες πόλεις το φετινό χειμώνα, λόγω του ενεργειακού προβλήματος, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως εξηγεί, φέτος με την εκτεταμένη χρήση καυσόξυλων και πετρελαίου που αναμένεται να κάνει ο κόσμος, θα δούμε φαινόμενα όπως αυτά του 2012 και του 2013, όπου λόγω της χρήσης βιομάζας, σημειώθηκαν επεισόδια αιθαλομίχλης, υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων. «Οι υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, και μάλιστα των πιο λεπτών, όπως αυτά που προκύπτουν από την ατελή καύση της ξυλείας, ή και από το πετρέλαιο, είναι επικίνδυνα για την υγεία, τόσο για το αναπνευστικό, όσο και για το καρδιαγγειακό σύστημα, έχουν συνδεθεί με προβλήματα νευρολογικών διαταραχών και μάλιστα νευροεκφύλισης, όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, και σύμφωνα με τελευταίες επιστημονικές ανακοινώσεις έχουν συνδεθεί με αναπαραγωγικά προβλήματα».

Η έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια, αυξάνει την πιθανότητα θανάτου σε όσους νοσούν βαριά από Covid-19

Όσον αφορά τον κορωνοϊό σύμφωνα με τον καθηγητή, «αυτό που έχει φανεί από μια σειρά επιδημιολογικών μελετών σε έγκριτους οργανισμούς όπως το Harvard και όχι μόνο, είναι ότι η έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια για κάποιον ο οποίος έχει ευπάθεια και νοσεί πιο σοβαρά από κορωνοϊό, αυξάνει την πιθανότητα θανάτου. Άρα το βασικό ζητούμενο είναι να μην νοσήσουμε βαριά από Covid-19. Και παράλληλα η μάσκα που πολλοί αποφεύγουν να χρησιμοποιούν, μας προφυλάσσει όχι μόνο από την νόσηση, αλλά και από τα αιωρούμενα σωματίδια».

Η απολύμανση του αέρα θα έχει πραγματικό όφελος στο υγειονομικό ισοζύγιο της χώρας

Για την απολύμανση του αέρα, θέμα που έχει θέσει από την πρώτη φάση της πανδημίας ο καθηγητής Σαρηγιάννης, αναφέρει ότι τώρα θα ήταν χρήσιμο να γίνει. «Από τη στιγμή που έχουμε θέμα ενεργειακό, και δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη χρήση καυσίμων, όπως το πετρέλαιο και την ξυλεία, για προφανείς λόγους που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη, είναι πολύ σημαντικό να προστατευθούμε με την απολύμανση του αέρα. Το 50% της ρύπανσης του εξωτερικού αέρα, περνάει μέσα στο σπίτι, στο γραφείο, στο σχολείο. Αν σκεφτούμε ότι 90% του χρόνου μας το περνάμε σε εσωτερικούς χώρους, η πραγματική έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια, είτε αυτά είναι από ρύπανση, είτε από γρίπη, είτε από Sars-Cov2, γίνεται σε κλειστούς χώρους. Η απολύμανση του αέρα θα είχε πραγματικό όφελος και στη δημόσια υγεία και στο υγειονομικό ισοζύγιο της χώρας, με την έννοια ότι θα αποφύγουμε τα κόστη θεραπείας και γενικότερα φύλαξης των ασθενών σε βάθος χρόνου».

Βρισκόμαστε στην έναρξη νέου κύματος- Κορύφωση το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου

Για την εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρει ότι τα μοντέλα δείχνουν πως αυτή τη στιγμή είμαστε στην αρχική φάση ανάπτυξης ενός κύματος, το οποίο θα αφορά στη μετεξέλιξη της Όμικρον 4 και 5 και αντίστοιχα στην ανάπτυξη της «Κένταυρος», σιγά-σιγά και στην Ελλάδα. «Μιλάμε για τη χρονική περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου με μία κορύφωση στο τέλος του πρώτου δεκαήμερου του Νοεμβρίου. Θεωρώ ότι δεν θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, αλλά πρέπει να το προσέξουμε λίγο, ιδίως γιατί υπάρχει σημαντική πτώση ανοσίας, λόγω της χρονικής απόστασης από όταν αναπτύχθηκε αυτή η ανοσία, είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω νόσησης».

Έπρεπε να γίνονται τα διπλάσια τεστ

Είναι σημαντικό να γίνει η 4η δόση, ειδικά τώρα που έχουμε τα επικαιροποιημένα εμβόλια και ταυτόχρονα να είμαστε ικανοί να επιτηρούμε επιδημιολογικά την κατάσταση, τονίζει ο καθηγητής. «Κατά τη γνώμη μου έπρεπε να γίνονται τα διπλά τεστ, από αυτά που γίνονται αυτή τη στιγμή, γιατί τα στελέχη που τώρα κυκλοφορούν, Ο4, Ο5 και Κένταυρος, είναι τα πιο μολυσματικά που έχουμε συναντήσει. Άρα είναι λανθασμένη οπτική ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν χρειάζεται να προσέχουμε καθόλου», σχολιάζει ο κ. Σαρηγιάννης, για τον κόσμο που κυκλοφορεί σε μέρη με συγχρωτισμό, χωρίς μάσκα, ή και γενικότερα συμπεριφέρεται σα να μην υπάρχει η επιδημία. Στο ερώτημα αν ο ιός θα γίνει ποτέ ενδημικός, ο κ. Σαρηγιάννης, απαντά: «Έχω ξαναπεί ότι είναι πολύ χρήσιμο να εμβολιάσουμε πληθυσμούς όπου υπάρχουν μεγάλα κενά εμβολιασμού, όπως πχ Ινδία, και υποσαχάρια Αφρική. Όσο δε γίνεται αυτό τόσο θα βλέπουμε να εμφανίζονται νέες παραλλαγές και να δημιουργούνται τα κύματα της πανδημίας. Κάποια στιγμή προφανέστατα θα υπάρξει μία οικολογική ισορροπία του ιού, που σημαίνει ότι δεν θα βλέπουμε τόσες πολλές επικίνδυνες ή πολύ πιο μολυσματικές παραλλαγές. Αλλά όσο δεν εμβολιάζουμε τέτοιου είδους πληθυσμούς, τόσο θα αργεί αυτή η στιγμή».

Η συνύπαρξη γρίπης κορωνοϊού μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα

Για τη συνύπαρξη γρίπης κορωνοϊού ο κ. Σαρηγιάννης λέει ότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, «γιατί ουσιαστικά βλάπτει τους αεραγωγούς. Τα επικρατούντα στελέχη αυτή τη στιγμή, αφορούν κυρίως το ανώτατο αναπνευστικό, άρα συγκλίνουν οι στόχοι των δύο αυτών ιών, της γρίπης και του Sars-Cov-2. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να γίνεται και το εμβόλιο της γρίπης, ειδικά σε ευπαθείς και ηλικιωμένους, προκειμένου να είναι καλύτερα προστατευμένοι από τη σοβαρή νόσηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Παρέμβαση του Εισαγγελέα Ισιδώρου Ντογιάκου για τους “Διαλόγους της Ντροπής”

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου προκάλεσε δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» με τίτλο «Διάλογοι της Ντροπής» το...

Η Φωτογραφία της Ημέρας: Καλημέρα από το φυσικό στολίδι των Ιωαννίνων, την Κόνιτσα

Καλημέρα από το φυσικό στολίδι των Ιωαννίνων, την Κόνιτσα 29 Ιανουαρίου 2023

Σαν σήμερα 29 Ιανουαρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμo. Γεγονότα 1870: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Αλήθεια» ότι το 1869 είναι έτος εισαγωγής στην...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Βαρσιμαίος, Βαρσάμης, Βαρσαμία, Βαρσάμω, Βαλσάμω και Βαλσαμία.

Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα

Καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νότια τμήματα της χώρας. Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στα ανατολικά και βόρεια. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά...

9+1 τρόποι για να κατακτήσεις την ευτυχία σύμφωνα με τους Αρχαίους Έλληνες

Ποια είναι τα μυστικά των Αρχαίων Ελλήνων και πώς μπορείς σύμφωνα με αυτούς να κατακτήσεις την ευτυχία; Αυτές οι δέκα συμβουλές ίσως σε βοηθήσουν. Όπως...

Προφυλακίστηκε ο Μάξιμος Σαράφης για εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του στην 31η τακτική ανακρίτρια ο 50χρονος πρώην στέλεχος της Novartis, ο οποίος κατά την αστυνομία ήταν προστατευόμενος μάρτυρας με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,248ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσθρεψία που πλήττει το 60-70% των ηλικιωμένων και των καρκινοπαθών

Δωρεάν έλεγχο για δυσθρεψία κατόπιν ραντεβού πραγματοποιεί στα άτομα της τρίτης ηλικίας η Ελληνική...

Αεριστείτε ελεύθερα: Αυτά είναι τα απίστευτα οφέλη που έχει στην υγεία σας!

Παρατηρούμε τελευταία πως όλοι μας λίγο – πολύ έχουμε γίνει μυγιάγγιχτοι σε κάποια ζητήματα,...

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Επιδεινώθηκε η υγεία του, απαισιόδοξοι οι γιατροί

Σοβαρά προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει εδώ και καιρό ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. Τον τελευταίο χρόνο...

Η γρίπη σε μία από τις πιο μεγάλες εξάρσεις – Τι να προσέξουμε ενόψει Πρωτοχρονιάς

«H γρίπη αυτή τη στιγμή έχει μια από τις πιο μεγάλες εξάρσεις που έχουμε...