Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021
21.2 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Ιουνίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1873..... Ο Ερρίκος Σλίμαν ανακαλύπτει τους αμύθητους θησαυρούς της Τροίας.

ΣΕΒ: Το οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά;

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε το νέο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας, το οποίο… απεικονίζει τις οικονομικές συνθήκες και το οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά. Έπειτα λοιπόν από την κρίση που προκλήθηκε λόγω των περιορισμών κεφαλαιακών ελέγχων, τώρα επιδεινώνεται το οικονομικό κλίμα λόγω του ζητήματος του προσφυγικού και της αέναης διαπραγμάτευσης που βρίσκεται η χώρα ακόμα και μετά την υπογραφή του νέου μνημονίου.

Αναλυτικότερα, η ανησυχία αυτή αποτυπώνεται ήδη στον δείκτη οικονομικού κλίματος και ιδιαίτερα στην πτώση της καταναλωτικής, εμπιστοσύνης, η οποία βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2013. Από την άλλη, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση το 2015 (-0,2%) ήταν ηπιότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά, ενώ κατά το 4ο τρίμηνο του 2015 και ιδίως τον Δεκέμβριο, η παραγωγή και οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο, ενώ ανακόπηκε η πτωτική πορεία των λιανικών πωλήσεων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα:

Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση τον Δεκέμβριο του 2015 (+5,2%), με τους περισσότερους κλάδους της μεταποίησης να εμφανίζουν βελτιωμένα επίπεδα παραγωγής σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2014, όπως και συνολικά η μεταποίηση πλην πετρελαιοειδών (+3,1%). Από τον Σεπτέμβριο του 2015 η βιομηχανική παραγωγή κινείται ανοδικά, με μόνη εξαίρεση τον Οκτώβριο (-1,9%), επιδεικνύοντας ότι οι δυσκολίες που διαμορφώθηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από την επιβολή των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και την έλλειψη πρώτων υλών, έχουν εξομαλυνθεί σε μεγάλο βαθμό. Σε ετήσια βάση, το 2015 ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε οριακή άνοδο (+0,6%) σε σύγκριση με το 2014, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγής στη μεταποίηση πλην πετρελαιοειδών (+1,2%) και της παροχής νερού (+1,8%), ενώ η παραγωγή ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος (+0,3%).

Παράλληλα, οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία εμφανίζονται βελτιωμένες τον Φεβρουάριο του 2016 (στις 89,2 μονάδες από 87,9 τον Ιανουάριο του 2016 και 84,6 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2015), παρά την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και του δείκτη υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (PMI), ο οποίος επέστρεψε κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων (στις 48,4 μονάδες), ένδειξη πτωτικής πορείας στο επόμενο διάστημα.

Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία ανέκαμψαν τον Δεκέμβριο του 2015 (+4,2%, έπειτα από υποχώρηση -4,5% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι εισπράξεις από τουρισμό συνέχισαν να παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αύξηση (+12,2%). Στο σύνολο του 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφανίζεται σχεδόν ισοσκελισμένο, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης των εξαγωγών αγαθών πλην καυσίμων και πλοίων (+4,6%) και της μείωσης των αντίστοιχων εισαγωγών (-1,5%).

Η πτωτική πορεία των λιανικών πωλήσεων ανακόπηκε τον Δεκέμβριο του 2015, έπειτα από 6 μήνες συνεχούς υποχώρησης, καθώς ο γενικός δείκτη όγκου στο λιανικό εμπόριο σημείωσε οριακή αύξηση σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014 (+0,2% πλην καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων), ενώ συνολικά κατά το 2015 ο όγκος των πωλήσεων υποχώρησε οριακά (-0,5% εξαιρουμένων των καυσίμων και λιπαντικών).

Θετικές είναι οι πρώτες ενδείξεις για τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της ICAP από δείγμα 753 επιχειρήσεων. Από τους ισολογισμούς αυτών των επιχειρήσεων προκύπτει οριακή αύξηση των πωλήσεων (+0,5%) και ενίσχυση των μικτών κερδών (+1,3%), ενώ η υποχώρηση των χρηματοοικονομικών δαπανών (-6,7%) και των λοιπών λειτουργικών εξόδων (-0,8%), αποτέλεσε το βασικό παράγοντα για την βελτίωση των κερδών προ φόρων (+21,3%).

Τα παραπάνω σημάδια σταθεροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας έχουν αρχίσει, όμως, να ανατρέπονται, γεγονός που αποτυπώνεται σε διάφορους δείκτες. Ειδικότερα:

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε σημαντικά τον Φεβρουάριο του 2016 (στις -66,8 μονάδες από -63,9 τον Ιανουάριο του 2016 και -61,1 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2015), κυρίως λόγω της επιδείνωσης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, ως αποτέλεσμα της απαισιοδοξίας που προκαλούν οι νέες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τη φορολογία καθώς επίσης και η ένταση στο ζήτημα προσφυγικής κρίσης.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων αυξήθηκε τον Ιανουάριο του 2016 (876.752 άτομα από 858.802 τον Δεκέμβριο του 2015). Η εξέλιξη αυτή, αν και συγκυριακή έως έναν βαθμό, λόγω εορτών και εκπτώσεων, ενισχύει την ανοδική τάση του αριθμού των ανέργων που διαμορφώνεται από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μετά, παρά τη σταδιακή μείωση του ποσοστού ανεργίας που καταγράφεται από την ΕΛΣΤΑΤ.

Νέα υποχώρηση, για 6ο συνεχόμενο μήνα, κατέγραψε η οικοδομική δραστηριότητα τον Νοέμβριο του 2015, η οποία ωστόσο περιορίστηκε στο -4,5% (από -38,2% τον προηγούμενο μήνα), ενώ το Δ’ 3μηνο του 2015 συνεχίστηκε η πτώση των τιμών διαμερισμάτων (-5,4%).

Τον Ιανουάριο του 2016 συνεχίστηκε η αποδυνάμωση της τραπεζικής χρηματοδότησης και των καταθέσεων, καθώς το υπόλοιπο των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων υποχώρησε κατά -2,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015 και οι συνολικές καταθέσεις συρρικνώθηκαν κατά €1,2 δισ. σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω της αναστροφής της τάσης αύξησης των διαθεσίμων των επιχειρήσεων τον Δεκέμβριο για λογιστικούς λόγους.

Η χωρητικότητα των ελληνικών εμπορικών πλοίων παρουσίασε υποχώρηση, για 5ο συνεχόμενο μήνα, τον Δεκέμβριοι του 2015 (-1,2%), καταδεικνύοντας ότι η πρώτη μείωση σε ετήσια βάση εδώ και μια δεκαετία δεν είναι μόνο συγκυριακή. Οι παραπάνω εξελίξεις δείχνουν ότι η οικονομία, παρά τις αντοχές που έχει επιδείξει έως τώρα, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.

Για την αποφυγή ενός νέου υφεσιακού κύκλου και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2ο εξάμηνο του 2016, απαιτείται καταρχάς η βελτίωση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, την ταχύτερη υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και την ενιαία αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος από την Ευρώπη.

Εν κατακλείδι, ο ΣΕΒ υποδεικνύει μέσα στο οικονομικό δελτίο κάποιες προτάσεις για βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Ακόμη, οι λόγοι που έχει αρνητικό πρόσημο το οικονομικό κλίμα είναι το προσφυγικό και το γεγονός πως η Κυβέρνηση κάνει συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις αλλάζοντας συνεχώς τις μεταρρυθμίσεις που είναι συμφωνημένες και δημιουργώντας ακόμα περισσότερο ένα αρνητικό κλίμα λόγω της αστάθειας στο οικονομικό, φορολογικό και πολιτικό πλαίσιο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΕΦΚΑ: Η ημιτελής ενοποίηση του φορέα, εμπόδιο στη διαδικασία απονομής συντάξεων

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ για την περίοδο 14-18 Ιουνίου

Την πληρωμή αναδρομικών σε 10.000 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων (που αφορούν σε υποθέσεις υψηλής πολυπλοκότητας αναφορικά με τον προσδιορισμό των δικαιούχων), καθώς και την επιστροφή...

“Κουρεμένα” ενοίκια: Πότε θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Μέχρι στα τέλη του μήνα αναμένεται να λάβουν τις αποζημιώσεις τους δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων για τα επαγγελματικά μισθώματα που δεν εισέπραξαν τον μήνα...
Δημόσιο: Έχει 1 δις ευρώ υποχρεώσεις προς τους συνταξιούχους

Συντάξεις Iουλίου: Πότε πληρώνονται κύριες και επικουρικές

Από τις 24 έως και τις 29 Ιουνίου, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις Ιουλίου. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με απόφαση του ΕΦΚΑ: Στις 24 Ιουνίου,...
Σταϊκούρας: Παράταση του προγράμματος "Ηρακλής"

Σταϊκούρας: “Θα στηρίξουμε τις επενδύσεις στην ψηφιακή και πράσινη ανάπτυξη”

Τη θεμελιώδη σημασία που έχει η προώθηση της βιώσιμης οικονομίας και της υπεύθυνης εταιρικής διακυβέρνησης για την επίτευξη ταχείας και ισχυρής ανάκαμψης μετά την...

ΔΕΗ: Έκπτωση 30% στα τιμολόγια ρεύματος – Ποιους αφορά και από πότε θα ισχύσει

Έκπτωση 30% στα τιμολόγια με εφαρμογή από τις 5 Αυγούστου αποφάσισε η ΔΕΗ, προκειμένου να αντισταθμίσει την αναμενόμενη επιβάρυνση από την εφαρμογή - με...
ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο 17.000 ελέγχων για φοροδιαφυγή από καφετέριες μέχρι πολυεθνικές εταιρείες

ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις συμπλήρωσης κωδικών για την κάλυψη τεκμηρίων

Σχετικά με τη συμπλήρωση των κωδικών781-782 του εντύπου Ε1 (όπου αναγράφονται ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα και συμπληρώνονται προαιρετικά μόνο για την κάλυψη τεκμηρίων),...
Επαγγελματικά ακίνητα: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 80%

Αντικειμενικές Αξίες: Αυξήσεις σε πάνω από τις μισές περιοχές της χώρας – Δεν επηρεάζεται...

Αναπροσαρμογές σε υφιστάμενες περιοχές ακινήτων και επέκταση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε χιλιάδες νέες περιοχές της επικράτειας ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας οι...

Βρείτε μας

7,799ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νουθεσίες Τσίπρα στο ΣΕΒ να σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Τη θέση πως η οικονομία της Ελλάδος με ευθύνη της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη...

Θετικές προοπτικές ανάπτυξης βλέπει ο ΣΕΒ

Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας λίγο κάτω από το 2% προβλέπει για φέτος ο...

Μέρκελ: Παρόμοιο με το περσινό θα είναι το κείμενο της G20 για το κλίμα στην Οσάκα

Στην υιοθέτηση ενός κειμένου που είναι "παρόμοιο" με το περσινό όσον αφορά στο κλίμα...

Μητσοτάκης: Έχουμε πλήρη χαρτογράφηση επενδυτικών σχεδίων

Έχουμε ένα πλήρες σχέδιο για να προχωρήσουμε επενδύσεις. Έχουμε πλήρη χαρτογράφηση επενδυτικών σχεδίων που...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή