Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020
21.3 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1956.... Έναρξη της κρίσης του Σουέζ: Δυνάμεις του Ισραήλ εισβάλλουν στη χερσόνησο του Σινά, με την ενίσχυση της Βρετανίας και της Γαλλίας, εναντίον...

H Γερμανία ψηφίζει, «πράσινο φως» από Λετονία, Αυστρία, Ισπανία για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία του γερμανικού Κοινοβουλίου. “Η ψήφιση της ελληνικής συμφωνίας στη γερμανική βουλή λαμβάνει χώρα μετά από μεγάλη εκστρατεία της Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να ενισχύσουν τη θέση στήριξης της ελληνικής διάσωσης μέσα κι έξω από το κοινοβούλιο”, αναφέρει άρθρο στους Financial Times.

“Η καγκελάριος ακύρωσε προγραμματισμένα ταξίδια σε Ιταλία και Βραζιλία για να μεγιστοποιήσει το χρόνο της στο Βερολίνο ενώ την Κυριακή το βράδυ βρήκε στη γερμανική τηλεόραση για να ζητήσει στήριξη και να επαινέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την συνεργασία του τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από μήνες αντεγκλήσεων

Το γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει σήμερα με ισχυρή πλειοψηφία το τρίτο μνημόνιο για την Ελλάδα, καθώς υπέρ της νέας συμφωνίας έχουν ταχθεί τα δύο μεγάλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και οι Πράσινοι.

Η συνεδρίαση ξεκινά στις 10.00 ώρα Ελλάδος. Το θέμα ωστόσο εξακολουθεί να προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και πονοκεφάλους στην καγκελάριο Μέρκελ, καθώς περίπου 60 βουλευτές αναμένεται να καταψηφίσουν.

Σε χθεσινή κλειστή εκδήλωση της Κ.Ο. του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος με αντικείμενο το νέο ελληνικό μνημόνιο, εκδηλώθηκαν 56 αρνητικές ψήφοι και κάποιες αποχές, ένας αριθμός που βρίσκεται πολύ κοντά στις 60 αρνητικές ψήφους από την πλευρά της Χριστιανοδημοκρατίας που εκδηλώθηκαν στη ψηφοφορία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο δάνειο, στις 17 Ιουλίου, λίγες μέρες μετά την συμφωνία των Βρυξελλών.

Αν ο αριθμός των διαφωνούντων περιοριστεί εκεί, θα πρόκειται ασφαλώς για ένα αποτέλεσμα που δεν θα είναι πλήγμα για την καγκελάριο Μέρκελ, το οποίο ωστόσο δεν αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις ή και να οδηγήσει ακόμα και σε πισωγύρισμα της Γερμανίας σε σχέση με τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση για το κούρεμα του χρέους.

Αν ωστόσο ο αριθμός αυτών που θα καταψηφίσουν ξεπεράσει κατά πολύ τους 60 (η κοινοβουλευτική ομάδα των χριστιανοδημοκρατών αριθμεί 311 βουλευτές) τότε θα πρόκειται για ανοικτή αμφισβήτηση των κατευθύνσεων της καγκελαρίου, κάτι που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Για την κρισιμότητα που έχει το θέμα για την κ. Μέρκελ είναι ενδεικτικό, ότι στη συνεδρίαση της Κ.Ο. η ίδια η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έριξαν το βάρος τους υπέρ της νέας συμφωνίας.

Τα άλλα κοινοβούλια

Tόσο το Κοινοβούλιο της Λετονίας όσο και της Αυστρίας αλλά και της Ισπανίας έδωσαν χθες το «πράσινο φως» για το νέο ελληνικό πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, με 50 «ναι», 37 «όχι» και 6 αποχές, η Λετονία ενέκρινε το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ.

Επίσης, έξι βουλευτές της κυβέρνησης δεν ψήφισαν την συμφωνία, αφού πέντε απείχαν και ένας τάχθηκε κατά της συμφωνίας.

Οι Λετονοί συμφώνησαν ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει τα χρήματα εάν αποτύχει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις ώστε να σταθεροποιηθεί η οικονομία της και να ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Παράλληλα, η Λετονία αντιτίθεται στις πρωτοβουλίες για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους

«Ναι» και από την Αυστρία

Υπέρ του πακέτου βοήθειας ύψους 86 δισ, ευρώ τάχθηκαν και οι Αυστριακοί στην ψηφοφορία που διεξήγαγαν σήμερα στο Αυστριακό Κοινοβούλιο.

Από τα χρήματα αυτά, τα 13 δισ. ευρώ θα δοθούν για να πληρώσει η χώρα λογαριασμούς και 10 δισ. ευρώ θα δοθούν στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που προορίζονται για την ενίσχυση του κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.

Ενέκριναν και οι Ισπανοί

«Πράσινο φως» στη συμμετοχή της Ισπανίας στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής στήριξης έδωσε πριν λίγο το κοινοβούλιο της χώρας.

Το πρόγραμμα διάσωσης εγκρίθηκε με 297 ψήφους “υπέρ”, 20 “κατά” και πέντε απουσίες.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αυριανή κρίσιμη ψηφοφορία του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πρόγραμμα "Γέφυρα": 32.000 οι αιτήσεις συμμετοχής

Συντάξεις Νοεμβρίου: Γιατί δεν πληρώθηκαν χιλιάδες συνταξιούχοι – Αποκαθίσταται το πρόβλημα

Εμπλοκή παρουσιάστηκε στην πληρωμή των συντάξεων Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι να μην δουν στους λογαριασμούς τους ούτε… ευρώ. Αρκετοί μάλιστα, έλαβαν...
Πώς επηρεάζει ο Κορωνοϊός την αγορά ακινήτων

Πώς επηρεάζει ο Κορωνοϊός την αγορά ακινήτων

Τους τρόπους με τους οποίους μια δικηγορική εταιρεία που παρέχει νομικές υπηρεσίες στην αγορά ακινήτων, αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που δημιουργεί στο έργο...

Αναδρομικά: Νέο “κύμα” αγωγών από συνταξιούχους – Ποιοι και γιατί προσφεύγουν

Οι πληρωμές των αναδρομικών άρχισαν στους συνταξιούχους, όμως την ίδια ώρα πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν αγωγές για τα "κουτσουρεμένα" ποσά. Οι...
Ξεκίνησε η πίστωση συντάξεων και αναδρομικών στους λογαριασμούς των συνταξιούχων

Ξεκίνησε η πίστωση συντάξεων και αναδρομικών στους λογαριασμούς των συνταξιούχων

Ξεκίνησε η πίστωση συντάξεων και αναδρομικών στους λογαριασμούς των συνταξιούχων, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 29 του μηνός.

Μειωμένα ενοίκια: Λάθη σε 200.000 δηλώσεις – Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

Περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι κατά τους μήνες Μάρτιο – Αύγουστο 2020 υποχρεώθηκαν να εισπράξουν μειωμένα κατά 40% τα ενοίκια που...

Νέος Πτωχευτικός: Ποιοι και γιατί κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους – Οι “γκρίζες...

Στη Βουλή προς ψήφιση εισάγεται ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας σε εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1023/2013 και προβλέπει δύο ρυθμιστικές του ιδιωτικού...

Τα αναδρομικά για τις συντάξεις θανάτου, Συντάξεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΚΕΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ

Τα αναδρομικά για τις συντάξεις θανάτου, Συντάξεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΚΕΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ – Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για τα αναδρομικά και την...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
942ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ισπανία-Κορωνοϊός: Πάνω από τρία εκατομμύρια οι μολύνσεις

Ο «πραγματικός αριθμός» των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από την COVID-19 στην...

Ο κατασκευαστικός κλάδος οδηγός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Η σημαίνουσα θέση του κατασκευαστικού κλάδου ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας...

ΔΝΤ: Προβλέπει ύφεση 9,5 % του ΑΕΠ

Ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 9.5% του ΑΕΠ το 2020 και αύξηση...

Eurogroup: Η εικόνα της Ελλάδας είναι συνολικά θετική

"Η εικόνα της 7ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Ελλάδας είναι συνολικά θετική"...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή