Σε δημοψήφισμα η τελική συμφωνία για το Κυπριακό

169

Σε έγκριση μέσω δημοψηφίσματος θα τεθεί και στις δύο κοινότητες, η  τελική συμφωνία για το Κυπριακό, όπως αποκάλυψε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Ακιντζί επισημαίνει ότι «η τουρκοκυπριακή ηγεσία είναι σταθερά προσηλωμένη στις αρχές της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και προσεκτική στο να μην επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά».

«Αγκάθι» για τους τουρκοκύπριους η αναγνώριση του δικαιώματος στην περιουσία

Στο μεταξύ μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί στα Κατεχόμενη η κοινή αντίληψη Ακιντζί – Αναστασιάδη για την αναγνώριση του δικαιώματος στην περιουσία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του τουρκοκυπριακού Τύπου, μία τέτοια ρύθμιση θα συνεπάγεται ότι το 76% των περιουσιών στα κατεχόμενα θα επιστρέψει στους Ελληνοκυπρίους.

Διαβάστε επίσης:  ΑΟΖ: Με «σφραγίδα» ΟΗΕ η τουρκολιβυκή συμφωνία - Χάνει όπλα η Ελλάδα

Ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί, διευκρίνισε ότι «το σημαντικό είναι να γίνεται αποδεκτό το δικαίωμα των σημερινών χρηστών όσο και των παλαιών ιδιοκτητών». Σε ερώτηση, ποιοι περιλαμβάνονται στον ορισμό «σημερινοί χρήστες», ο Τουρκοκύπριος αξιωματούχος υποστήριξε ότι αυτό είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση και πως ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία 100%.