Σε εξήντα ιταλικές πόλεις η “πορεία των ξυπόλυτων ανδρών και γυναικών”

262
Βενετία, σουβλάκι,

Σε 60 πόλεις της Ιταλίας, πραγματοποιείται η «πορεία των ξυπόλυτων ανδρών και γυναικών», σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Η πρωτοβουλία ανήκει σε ομάδα Ιταλών διανοούμενων, και οι δύο πρώτες πορείες θα ξεκινήσουν στο κέντρο της Βενετίας και από το Λίντο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η Μπιενάλε, το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της «Γαληνοτάτης».

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα περπατήσουν ξυπόλυτοι για να δείξουν ότι είμαστε όλοι ίδιοι, εκτεθειμένοι στους κινδύνους και στις απρόβλεπτες εξελίξεις της ζωής, απροστάτευτοι. Ότι όλοι μας χρειαζόμαστε βοήθεια» τονίζουν οι διοργανωτές.

Εκτός από την Βενετία η πορεία των «ξυπόλυτων ανδρών και γυναικών» θα πραγματοποιηθεί σε άλλες εξήντα πόλεις της Ιταλίας. Από την Φλωρεντία μέχρι το Μιλάνο, από την Νάπολη μέχρι την Ρώμη.

Διαβάστε επίσης:  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 Σεπτεμβρίου

Την πρωτοβουλία στηρίζουν μεταξύ των άλλων η Διεθνής Αμνηστία, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, καθολικές εθελοντικές οργανώσεις και τα ιταλικά συνδικάτα.

Στην έκκλησή τους οι εμπνευστές της πορείας τονίζουν ότι «πρόκειται για μια μαζική εκκίνηση προς τον πολιτισμό» . Οι τριακόσιες συνολικά οργανώσεις που παίρνουν μέρος στην πρωτοβουλία ζητούν να δημιουργηθούν ασφαλείς ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τα θύματα πολέμων και δικτατοριών. Να θεσπιστεί ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα για την παροχή ασύλου, να κλείσουν οι χώροι κράτησης των μεταναστών και συγχρόνως να οργανωθεί μια αξιοπρεπής υποδοχή για όλους.

Η σημερινή κινητοποίηση δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα, όλοι οι σύνδεσμοι και οργανώσεις θα συμμετάσχουν στην πορεία χωρίς σημαίες με ένα μόνο σύνθημα: «ήρθε η στιγμή να πάρουμε όλοι μας θέση».