Σε νέα ψηφοφορία η διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή

243

Επανάληψη της ψηφοφορίας στη Διάσκεψη των Προέδρων σχετικά με το χρόνο σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί η συμφωνία επί του νομοσχεδίου με το κείμενο της νέας συμφωνίας και τα προαπαιτούμενα. Νωρίτερα η Διάσκεψη τάχθηκε σε ψηφοφορία με 10 ψήφους υπέρ της πρότασης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη να ξεκινήσει αμέσως η συνεδρίαση της ολομέλειας και να ολοκληρωθεί στις 03:00.δέκα ψήφους. Οκτώ ψήφισαν υπέρ της εισήγησης Κωνσταντοπούλου για έναρξη το πρωί της Παρασκευής και δύο παρών. Η Διάσκεψη των προέδρων διέκοψε, μετά από εισήγηση της κας Κωνσταντοπούλου, προκειμένου το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής να κρίνει αν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, που δε συνιστά απόλυτη πλειοψηφία, μπορεί να ανάψει “πράσινο φως” για άμεση σύγκληση της Ολομέλειας. Πάντως η Διάσκεψη των προέδρων έκανε δεκτή την πρόταση Κωνσυαντοπούλου να εισηγηθει στην ολομέλεια να μη γίνουν δεκτές οι δύο υπουργικές τροπολογίες για τις συντάξεις στο Δημόσιο και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Νωρίτερα το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής σε μία θυελλώδη συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε εννέα ώρες. Οι δύο τροπολογίες, που αφορούν το συνταξιοδοτικό και τα κόκκινα δάνεια και κατατέθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης και προκάλεσαν αντιδράσεις, αναμένεται να συζητηθούν απόψε στην Ολομέλεια, όπως δήλωσαν οι υπουργοί κκ. Σταθάκης και Μάρδας.

Πάντως στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο το αργότερο, τις πρωινές ώρες, καθώς αύριο στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) συνεδριάζει εκτάκτως το Eurogroup με θέμα την έγκριση της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές, ενώ υπάρχουν φόβοι να συζητηθεί και ένα νέο δάνειο γέφυρα.

Νωρίτερα αναμένεται να συνεδριάσει και το Euroworking Group.

Η τελική συμφωνία ακολούθως πρέπει να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης -όπου αυτό απαιτείται- και στη συνέχεια θα εκταμιευθεί στην Αθήνα, η πρώτη δόση.

Διαβάστε επίσης:  Θεοδωρικάκος: Η 7η Ιουλίου δικαιώνει την επιλογή των Ελλήνων να εμπιστευθούν τον Κ. Μητσοτάκη

«Η κυβέρνηση στοχεύει σε μια συμφωνία τριετούς διάρκειας με πλήρη χρηματοδότηση, και πιστεύουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να είναι εξοπλισμένος με την έγκριση αυτή για το αυριανό Eurogroup, οτιδήποτε άλλο κρύβει κινδύνους» επισήμανε -απο το βήμα της Βουλής- ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Την ίδια ώρα σε ευθεία τροχιά ρήξης με την κυβέρνηση εμφανίζεται και η Πρόεδρος της Βουλής, η οποία -στην συνεδρίαση των επιτροπών νωρίτερα- εξαπέλυσε επίθεση στους υπουργούς οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.

Η κ. Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον Υπουργό Οικονομικών, ότι η αναφορά στο πρόσωπό της δηλαδή, Ζωής θέλοντος- θα περάσει η συμφωνία από τη Βουλή, έδωσε τροφή για στοχοποίηση της στα μνημονιακά μέσα να επιτεθούν εναντίον της.

Τολμάτε να αποδώσετε δόλο σε όποιον διαφωνεί και να τον χαρακτηρίσετε ως δήθεν σύμμαχο ξένων δυνάμεων, είπε απευθυνόμενη στον κ. Τσακαλώτο.
Παράλληλα, επιτέθηκε και στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη ότι χρησιμοποίησε ψυχιατρικούς όρους κατά πολιτειακών παραγόντων. Όπως είπε η αποδόμηση της προσωπικότητας εκείνου που διαφωνεί χρησιμοποιείται από τα πιο απολυταρχικά καθεστώτα.
Η κ. Κωνσταντοπούλου, κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετούνται υπέρ της συμφωνίας να διευκρινίζουν ότι εκφράζουν προσωπικές απόψεις γιατί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατά του μνημονίου.

Στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, θα μπορούν στο εξής να εντάσσονται και οι οφειλές προς την εφορία τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και στους δήμους. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προϋποθέτοντας -μεταξύ άλλων- ότι οι οφειλές προς την εφορία πρέπει να έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον έναν χρόνο πριν από την υποβολή της αίτησης.