Σκληρή αντιπαράθεση στις Επιτροπές για τις τροπολογίες

159

Άνευ προηγουμένου ήταν η αντιπαράθεση που σημάδεψε την συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής για την ψήφιση της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.

Λάδι στη φωτιά έριξε για ακόμα μία φορά η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου που ενεπλάκη σε αμέτρητες συγκρούσεις με υπουργούς και βουλευτές, με αποκορύφωμα τις δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν τελευταία στιγμή, για τις οποίες κάλεσε την κυβέρνηση να τις αποσύρει. Η μία αφορούσε το νόμο Κατσέλη και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και η άλλη που προβλέπει τη μείωση της κατώτατης σύνταξης από τα 486 ευρώ που είναι σήμερα. Τελικά, όπως αποφασίστηκε οι τροπολογίες θα συζητηθούν στην Ολομέλεια, όπως ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, χαρακτηρίζοντάς τον «δοτό υπουργό» και όχι «εκλεγμένο» κατηγορώντας τον πως «επιτρέπει να ευτελίζουν ένα κόμμα που γνήσια αγωνίστηκε και υπερασπίστηκε δομές και αξίες». «Είτε δοτός είτε αιρετός έχουμε δώσει τον ίδιο όρκο» απάντησε ο κ. Μάρδας. «Μπορεί να μην έχω εκλεγεί, όπως ορθά σημειώνεται, αλλά αυτό δεν μειώνει σε τίποτα την ευθύνη που έχω, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλω».

Διαβάστε επίσης:  Ζάεφ: Συμφωνήσαμε σε λύση, μένει η έγκριση στο εσωτερικό

“Δεν είναι δικαίωμά σας να επιτρέπετε να εμφανίζονται ως δικαιωμένοι ο κ. Βρούτσης, ο κ. Χατζηδάκης, ο κ. Γεωργιάδη”, υπερθεμάτισε η πρόεδρος της Βουλής, λέγοντας πως «δικαιώνετε όλους αυτούς που παρουσιάζουν ως μόνη λύση την ακροδεξιά και τον φασισμό» κάνοντας λόγο και για σχέσεις της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή, αναφερόμενη στο βίντεο Μπαλτάκου.

Έντονη ήταν η αντίδραση των κυρίων Γεωργιάδη και Χατζηδάκη ο οποίος ζήτησε από την κυρία Κωνσταντοπούλου να ανακαλέσει και βρήκαν σύμμαχο στο πρόσωπο του Νίκου Φίλη που τους υποστήριξε. Η κυρία Κωνσταντοπούλου αντέδρασε καταγγέλλοντας ότι ο κ. Φίλης την είχε απειλήσει με τη φράση «θα σε τσακίσουμε». Ο κ. Φίλης της απάντησε πως όσοι βγαίνουν στα κεραμίδια και λένε ότι είναι πιο ΣΥΡΙΖΑ από τους άλλους, δεν είναι πιο ΣΥΡΙΖΑ από τους άλλους.

Να αποσύρει έστω και στο παρά πέντε το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου «που αποτελεί ντροπή» ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος όπως και οι κ.κ,. Πετράκος και Σκούμας.

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου στις αρμόδιες επιτροπές ολοκληρώθηκε με την κατά πλειοψηφία έγκρισή του.