Σοβαρές καταγγελίες από τους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς

166
Γ. Χατζηνικολάου, νίκη, Τράμπ, Ελλάδα, ύφεση,

Επιστολή στην οποία καταγράφουν εργασιακά προβλήματα και κρούσματα αδιαφάνειας στην Τράπεζα Πειραιώς, για το οποία ζητούν παρέμβαση και επίλυσή τους, έστειλαν στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και στα ηγετικά στελέχη του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, οι εκπρόσωποι του συλλόγου εργαζομένων της τράπεζας.

Την επιστολή του συλλόγου εργαζομένων υπογράφουν ο πρόεδρος Ισίδωρος Γοίλιας και ο γενικός γραμματέας Εμμανουήλ Μπεμπένης.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, η επιστολή των οποίων έχει τίτλο «Περί αξιοκρατίας στην Τράπεζα Πειραιώς»:
«– παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της αποζημίωσης των εργαζομένων για τα ανεξάντλητα υπόλοιπα αδειών παρελθόντων ετών. Υπάρχουν εργαζόμενοι με τριψήφια, χωρίς υπερβολή, υπόλοιπα αδειών, γεγονός το οποίο ήδη βρίσκεται στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Εργασίας.

– καταστρατηγείται το νόμιμο ωράριο εργασίας, χωρίς να καταγράφεται ούτε μία ώρα υπερωριακής απασχόλησης και κατά προέκταση αποζημίωση των εργαζομένων για την πρόσθετη παρεχόμενη εργασία.

– παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της αποζημίωσης του προσωπικού για την περίοδο ενεργοποίησης των capital controls, με τους εργαζόμενους να εξέρχονται από μία υπερπροσπάθεια, κάτω από πραγματικά αντίξοες και πρωτόγνωρες συνθήκες, ανταποκρινόμενοι πάντοτε επιτυχημένα στα καθήκοντά τους, παρέχοντας επί σειρά ημερών την εργασία τους, πέραν του νομίμου ωραρίου απασχόλησης, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, κατά την πολύωρη αναμονή των χρηματαποστολών και με την ευθύνη του διαρκούς ανεφοδιασμού των τραπεζικών ΑΤΜs.

– αποκλείονται παράτυπα εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται σε περιοχές που σχετίζονται με ρυπογόνες δραστηριότητες (π.χ. Ασπρόπυργος , Ελευσίνα, Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη, Αλιβέρι κ.α), από τη λήψη του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

– αποκλείονται παράτυπα εργαζόμενοι από τη λήψη του επιδόματος βρεφονηπιακού σταθμού, παρά την περί του αντιθέτου επιπρόσθετη σχετική γνωμοδότηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης».

Συνεχίζοντας οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επισημαίνουν πως:

«- πραγματοποιούνται προαγωγές, ακόμη και επιλεκτικές χορηγήσεις αυξήσεων, πριν την ολοκλήρωση της επίσημης διαδικασίας αξιολόγησης.

– αποκλείονται αδικαιολόγητα και με μονομερή επιλογή της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού – ΔΑΔ εργαζόμενοι από την παροχή του προγράμματος ομαδικής ασφάλισης αρωγής τέκνων, με εισφορές και των ιδίων των εργαζομένων.

– τα περιστατικά σοβαρού κλονισμού της υγείας εργαζομένων τείνουν να λάβουν χαρακτήρα επιδημίας, σε συνέχεια της εκδήλωσης του φαινομένου του εργασιακού εκφοβισμού, λόγω της συνεχούς πίεσης για την επίτευξη ανέφικτων ατομικών στόχων, κατά παράβαση συμφωνηθέντων ενώπιον του Υπουργείου Εργασίας, σε μια κοινωνία και οικονομία, ταλαιπωρημένες από την πολύχρονη κρίση και ύφεση, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την ανεργία.

Αξίζει, στο σημείο αυτό, να αναφερθεί η καταγραφή σοβαρών περιστατικών εργατικών ατυχημάτων, τα οποία με ευθύνη της ΔΑΔ δεν έχουν αναγγελθεί αρμοδίως, αποτέλεσαν αντικείμενο επίκαιρων ερωτήσεων στην ελληνική Βουλή και απασχολούν πλέον τις εισαγγελικές αρχές.

– παρεμποδίζεται η άσκηση της συνδικαλιστικής δράσης, με την επιλεκτική παρεμβολή εμποδίων στην ηλεκτρονική επικοινωνία Συλλόγων Εργαζομένων με τους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς, ομοίως κατά παράβαση συμφωνηθέντων ενώπιον του Υπουργείου Εργασίας.

Αυτά, ωστόσο, δεν στάθηκαν όπως αποδεικνύεται εμπόδιο για τη διενέργεια προσλήψεων παιδιών εν ενεργεία συνδικαλιστών, δημιουργώντας ερωτηματικά για ενδεχόμενες εξαρτήσεις ή αναστολές, που με τη σειρά τους δημιουργούν προσκόμματα στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσον αφορά την εκπροσώπηση των εργαζομένων, που οφείλουν να υπηρετούν».