Στην Αθήνα ο Σταϊνμάγερ – Προσφυγικό και οικονομία στην ατζέντα του γερμανού ΥΠΕΞ

163
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Κοινή συνάντηση Μέρκελ, Σουλτς και Ζεεχόφερ

Η προσφυγική κρίση και η εφαρμογή του τρίτου προγράμματος στήριξης θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμαγερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

Ο κύριος Σταϊνμάγερ θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά με τον οποίο θα κάνουν και κοινές δηλώσεις. Το βράδυ, ο κ. Σταϊνμάγερ θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ “Στην Αθήνα (ο κ. Σταϊνμάιερ) θα μιλήσει με τη νέα ελληνική ηγεσία, αλλά και άλλους εκπροσώπους της Ελλάδας, για τρέχοντα θέματα που μας απασχολούν από κοινού. Σε αυτά ανήκει βεβαίως η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, οι οποίες έρχονται μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη. Σε αυτά τα θέματα ανήκει και η εφαρμογή του γ´ προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, δηλαδή η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης”, δήλωσε ο κ. Σέφερ και πρόσθεσε ότι για τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών είναι ιδιαίτερα σημαντική η αναζωογόνηση και εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων.

Σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ο κ. Στάινμαγερ στέλνει μήνυμα για το χρέος, ότι θα ήταν καλύτερο για όλες τις πλευρές να μην προβάλλουν «νέες επιθυμίες ή απαιτήσεις» κάθε φορά που υπάρχει μια δυσκολία. Αυτό που προέχει τώρα είναι να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις «για να τονωθεί η εμπιστοσύνη», σημειώνει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης:  Στα Σκόπια ο Κοτζιάς - Η Μόσχα προειδοποιεί την πΓΔΜ

Εκφράζει δε την πεποίθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει την εντολή και την ικανότητα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις αλλά και την ευκαιρία να δρέψει τους πολιτικούς καρπούς από την εφαρμογή τους.

«Τώρα και όχι αύριο είναι η στιγμή να εκσυγχρονιστεί η Ελλάδα» επισημαίνει, ενώ με αφορμή το Προσφυγικό τονίζει ότι χρειάζεται περισσότερο θάρρος για περισσότερη Ευρώπη. Παραδέχεται, εξάλλου, ότι με τον έλληνα ομόλογό του έχουν θέσει στόχο από κοινού «να υπερνικήσουμε τις παρεξηγήσεις των τελευταίων ετών και να επανέλθουμε στο εξαιρετικό επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών».
Ο κ. Σταϊνμάιερ θα μεταβεί την Παρασκευή από την Αθήνα στη Βιέννη, όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση για τη Συρία, στην οποία θα λάβουν μέρος, μεταξύ άλλων, ο  Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι και εκπρόσωποι από τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και ενδεχομένως το Ιράν.