Στην πόλη Medicine Hat του Καναδά δεν υπάρχουν άστεγοι

31

Ούτε ένας άστεγος δεν θα υπάρχει σύντομα στην πόλη Medicine Hat, στη νοτιοανατολική Αλμπέρτα του Καναδά, χάρη στο πλάνο “Housing First”, το οποίο εξασφαλίζει στους 60 χιλιάδες κατοίκους της πόλης μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους.

Παλιότερα, όπως αναφέρει ο Δήμαρχος της πόλης, Ted Clugston, το πρώτο που ζητούσαν από τους άστεγους ήταν να κόψουν τα ναρκωτικά και το αλκοόλ και να ισορροπήσουν τη ζωή τους, προκειμένου να τους βοηθήσουν.

Πλέον, όμως, κρίνουν ότι η κατοικία είναι το σημείο εκκίνησης και ότι πρέπει πρώτα να έχουν ένα σπίτι, για να μπορέσουν να φτιάξουν τη ζωή τους, αφού, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Δήμαρχος, είναι πολύ δύσκολο να λύσει κάποιος τα προβλήματά του όταν ζει σε ένα παγκάκι.

Διαβάστε επίσης:  ΚΥΠΡΟΣ: «Μίλησε» η νεκροτομή για το ζευγάρι που δολοφονήθηκε

Οι αρμόδιοι, μάλιστα, υπολόγισαν ότι το κόστος για να χτίσουν ή να παρέχουν σπίτι σε όλους είναι χαμηλότερο από το να τους διατηρεί άστεγους, αφού το σπίτι μπορεί να κοστίσει ακόμη και 20 χιλιάδες δολάρια, ενώ ο άνθρωπος που μένει στο δρόμο μπορεί να κοστίζει στην πόλη μέχρι και 5 φορές περισσότερα. Ταυτόχρονα, το πλάνο αυτό εξοικονομεί και από την περίθαλψη.

Από το 2009 έχουν μεταφερθεί 900 άστεγοι σε σπίτια και τώρα που η πόλη έλυσε αυτό το πρόβλημα, έχει τη δυνατότητα να αφοσιωθεί στην τακτοποίηση των θεμάτων που το προκαλούν, όπως στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, στην ενδοοικογενειακή βία και την ανεργία.