Στην τελική ευθεία η επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς

164
διαπραγμάτευση, συνεχίζεται, εμπλοκή, προληπτικό, πακέτο,

Στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς βρίσκεται η κυβέρνηση. Σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα έχουν νέα συνάντηση με τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) με στόχο να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία που θα επιτρέψει τη σύγκληση του EuroWorking Group (EWG) μεθαύριο Κυριακή.

Επί τάπητος θα τεθούν τα «κόκκινα» δάνεια, οι 100 δόσεις, το ασφαλιστικό και ο προϋπολογισμός του 2016.  Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τις επαφές του κουαρτέτου με το οικονομικό επιτελείο το τελευταίο διήμερο, οι εταίροι ζητούν επίσης, μέχρι και το τέλος της άλλης εβδομάδας να συνυπογραφεί το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2016 και να τεθεί επί τάπητος το ασφαλιστικό.

Πάντως κατά τη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής διαπιστώθηκε ότι ο στόχος της κατ’ αρχήν συμφωνίας μέχρι το Σάββατο είναι εφικτός.  Έτσι, όπως όλα δείχνουν, την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group από το οποίο αναμένουμε την έγκριση των 2+10 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:  Τόμσεν στην Ελλάδα: Βιαστείτε να αλλάξετε πολιτική για το αφορολόγητο

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συμβιβαστική πρόταση επί της οποία συζητούν πλέον οι δύο πλευρές προβλέπει αντικειμενική αξία στα 150.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 250.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, καθώς και εισοδηματικό όριο στα 32.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Υπενθυμίζεται ότι οι συζητήσεις για τα «κόκκινα» δάνεια περιλαμβάνουν πλέον όλη τη γκάμα των καθυστερούμενων δανείων, δηλαδή και των επιχειρηματικών, και όχι μόνο των στεγαστικών.

Όσον αφορά στις 100 δόσεις, για τις οποίες οι δανειστές ζητούσαν απώλεια της ρύθμισης για όποιον αφήσει απλήρωτη οφειλή έστω και για μία ημέρα, φαίνεται πως επέρχεται συμφωνία, βάσει της συμβιβαστικής πρότασης που προβλέπει σταδιακή μείωση του σημερινού μεταβατικού χρονικού ορίου πληρωμής της οφειλής των 30 ημερών, με δυο ενδιάμεσους σταθμούς: τον Ιούνιο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017.