Στη Βουλή θα δοκιμαστεί εκ νέου η συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ

142

Άλλος ένας κοινοβουλευτικός μαραθώνιος άρχισε με την κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων συναρμοδίων κοινοβουλευτικών επιτροπών που επεξεργάζονται το νομοσχέδιο με το κείμενο της νέας συμφωνίας και τα προαπαιτούμενα ενώ έγινε δεκτή η κυβερνητική πρόταση να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος. “Αν δεν ψηφίσουμε σήμερα τη συμφωνία και δεν την εγκρίνει η Φινλανδία, αύριο δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurpogroup και θα πάμε σε ένα δάνειο-γέφυρα με ό,τι αυτό σημαίνει. Όσοι θέλουν μπορούν να ρισκάρουν καταψηφίζοντας το αίτημά μας για συζήτηση του νομοσχεδίου με την διαδικασία του κατεπείγοντος”, είπε κατά την έναρξη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μετά τη συζήτηση στις επιτροπές θα συγκληθεί εκ νέου η διάσκεψη των προέδρων προκειμένου να αποφασίσει την ώρα έναρξης συζήτησης στην Ολομέλεια. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί απόψε το νομοσχέδιο ή το αργότερο τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Συνεχίζονται οι εσωκομματικές τριβές στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της νέας συμφωνίας αλλά και για την διαδικασία συζήτησης το σχετικού νομοσχεδίου, τόσο στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές που συνεδριάζουν αυτήν την ώρα όσο και στην Ολομέλεια. Αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του προεδρεύοντος Στέφανου Σαμοΐλη, ο οποίος είχε καταψηφίσει το προηγούμενο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη ο οποίος είπε ότι αν δεν τεθεί συγκεκριμένη ώρα λήξης των επιτροπών παρακάμπτεται εκ του πλαγίου η έγκριση της διαδικασίας του κατεπείγοντος και θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις για τις οποίες θα γελάμε το βράδυ.

“Υπονοείτε κάτι;” αναρωτήθηκε ο κ. Σαμοΐλης λέγοντας ότι ο κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπει να τεθεί σε ψηφοφορία η ώρα λήξης. Κατά των εκλογικών αιφνιδιασμών ώστε να μη ζήσει η Ελλάδα «τον μύθο του Σίσυφου», τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Κατά του κατεπείγοντος τάχθηκαν ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα, και οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.

Το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο θα υποβάλει τον Μάρτιο του 2016 στους εταίρους της η Ελλάδα, όπως είπε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του χρέους δήλωσε ότι αυτό συναρτάται με το αποτέλεσμα της πρώτης αξιολόγησης του Οικονομικού Προγράμματος που αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο. Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε επίσης τον Οκτώβριο θα ανακοινωθεί ένα πακέτο μέτρων που θα εφαρμοσθούν από το 2017.

Διαβάστε επίσης:  Μογκερίνι: Η Ε.Ε. «στηρίζει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις»

Το σημαντικότερο τεστ για τη συνοχή της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει η επικείμενη ψηφοφορία, με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη να μην αποκλείει μιλώντας στο ΜΕΓΚΑ ανεξαρτητοποιήσεις και παραιτήσεις κυβερνητικών βουλευτών. Εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα λάβει εν θερμώ αποφάσεις ωστόσο, όπως είπε μια κυβέρνηση χωρίς την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, «δεν μπορεί να πάει μακριά». Για τις πιθανές διαφοροποιήσεις είπε ότι αυτά θα θέματα θα τα λύσει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά και τη χθεσινοβραδινή θυελλώδη συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, όπου η Ζωή Κωνσταντοπούλου αντάλλαξε βολές με τους εκπροσώπους σχεδόν όλων των κομμάτων, η κα Γεροβασίλη άφησε αιχμές κατά της προέδρου της Βουλής, λέγοντας πως είναι ορατή σε όλους η δυσαρμονία στις σχέσεις Κυβέρνησης- κοινοβουλίου.
Την ίδια ώρα, στη συγκρότηση κινήματος ενάντια στο νέο Μνημόνιο καλεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και άλλα 12 στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας με κείμενο που υπογράφουν υπό τον τίτλο: “Όχι στο νέο μνημόνιο-κάλεσμα αγώνα και λαϊκής κινητοποίησης σε όλη τη χώρα”, προαναγγέλλοντας την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και το σχηματισμό νέου πολιτικού φορέα. “Καλούμε στην πολιτική και κοινωνική συγκρότηση ενός πλατιού πανελλαδικού κινήματος, με δημιουργία επιτροπών αγώνα ενάντια στο νέο Μνημόνιο, τη λιτότητα και την επιτροπεία της χώρας. Ένα ενωτικό κίνημα που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη”, αναφέρουν ενώ ασκούν σκληρή κριτική στη συμφωνία σημειώνοντας μεταξύ των άλλων πως “το νέο Μνημόνιο ανατρέπει πλήρως την εντολή του ελληνικού λαού, που απέρριψε συνολικά στις 5 Ιουλίου τις μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές φτώχειας και νεοαποικιακής εξάρτησης”.
Την απόσυρση της συμφωνίας ζητούν οι διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Στάθης Λεουτσάκος. Να αποτρέψουν την ψήφιση του μνημονίου, κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας , Κώστας Ήσυχος. Παρατυπία χαρακτήρισε τυχόν προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρωθυπουργό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος.
Θα δω τι θα πράξω στην αποψινή ψηφοφορία», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ
Σε ανάρτηση στο facebook ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρει πως όσοι ετοιμάζονται να καταψηφίσουν τη συμφωνία και να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν πολύ μικρότερη δύναμη στον λαό, απ ότι στη Βουλή και «αυτό θα φανεί σύντομα».