Στη Μόσχα ο Κέρι για Συριακό και ΙΚ

133
Κέρι, επίσκεψη, αστραπή,

Στη Μόσχα βρίσκεται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι όπου θα έχει επαφές με τον Ρώσο ομόλογό του Λαβρόφ και με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η δήλωση Κέρι κατά την άφιξή του στη ρωσική πρωτεύουσα. «ΗΠΑ και Ρωσία συμφωνούν πως το Daesh είναι απειλή για όλες τις χώρες και αυτό δεν συζητείται», είπε ο Αμερικανός υπουργός.

«Η Ρωσία είχε σημαντική συνεισφορά στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και στις συνομιλίες της Βιέννης για την Συρία και αποτελεί σημαντικό εταίρο στη διαδικασία που είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε (στην Συρία)», είπε ο Κέρι.

Οι δηλώσεις αυτές του Κέρι έχουν μεγάλη σημασία και δείχνουν πως το χάσμα μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας αρχίζει να καλύπτεται, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η Ουάσινγκτον υπολογίζει στο Κρεμλίνο για να φέρει τον παραδοσιακό του σύμμαχο, τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την συριακή αντιπολίτευση προκειμένου να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται στη Συρία από το 2011 με περισσότερους από 250.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Διαβάστε επίσης:  Η πόλη της Ιταλίας που αντιστέκεται στον κορωνοϊό

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία αναμένεται επίσης να αποφασίσουν επισήμως για τη διοργάνωση, η οποία κρίνεται ως πολύ πιθανή, αλλά ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί, μιας νέας διεθνούς συνόδου στις 18 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη μεταξύ των χωρών που στηρίζουν την συριακή αντιπολίτευση και αυτών που στηρίζουν το καθεστώς του Άσαντ.

“Ο υπουργός Εξωτερικών σπεύδει για να συζητήσει με τους Ρώσους ηγέτες τα σχέδια για την προσεχή σύνοδο της Διεθνούς Ομάδας υποστήριξης στη Συρία στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή”, δήλωσε από την Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κέρμπι.

“Δεν είμαι σε θέση να πω ότι (το θέμα αυτό) έχει ‘κλείσει’ 100%”, αλλά “πιστεύω ότι μπορείτε να υπολογίζετε στο γεγονός ότι η συνάντηση θα γίνει”, πρόσθεσε ο Κέρμπι, ο οποίος δίστασε να επιβεβαιώσει επισήμως την πραγματοποίηση αυτής της συνόδου εν αναμονή των συνομιλιών του Κέρι στη Μόσχα.