Στη συνεδρίαση του EuroWorking Group αρχίζει το «πρέσινγκ» των δανειστών

190
Τι αποκάλυψαν για τη σχέση τους με τη μαγειρική γνωστοί πολιτικοί

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του σημερινού EuroWorking Group αναμένεται να τεθεί η λίστα με τα προαπαιτούμενα μέτρα και δεσμεύσεις, η υλοποίηση των οποίων θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα η οποία και χρονικά τοποθετείται εντός του πρώτου 15νθημέρου του Οκτωβρίου, μπροστά στην πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος προσαρμογής, αφού πρώτα γίνει το Eurogroup στις 5 Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του το προσχέδιο του προϋπολογισμού της χώρας για το 2016. Νωρίτερα την ίδια μέρα ο Τσακαλώτος θα πρέπει να έχει καταθέσει το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή.

Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταρτίσει σε δυο εβδομάδες δύο προϋπολογισμούς (συμπληρωματικός 2015 και ο προϋπολογισμός του 2016), ενώ έως το πρώτο 20ήμερο του Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει προχωρήσει περίπου 127 εκκρεμότητες και μνημονιακές δεσμεύσεις από τη νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Διαβάστε επίσης:  ΕΝΦΙΑ: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι - Ποιοι θα δουν μείωση και ποιοι αύξηση

Υπό τις νέες ασφυκτικές πιέσεις ξεκινά έτσι το πρώτο κρασ-τέστ για την ανανεωμένη κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο. Ο ευρύς κατάλογος περιλαμβάνει συνολικά 127 προαπαιτούμενα μέτρα την εφαρμογή απαιτούν οι δανειστές για να διοχετευθεί, σε υποδόσεις, η δόση των 3 δισ. ευρώ.

Τα 3 δισ. ευρώ είπε ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group, συνδέονται με δυο λίστες προαπαιτούμενων που πρέπει να υλοποιηθούν εντός των επόμενων εβδομάδων ή του επόμενου μήνα και τα οποία θα προσδιοριστούν στη συνεδρίαση του EuroWorking Group σήμερα: φορολογικά μέτρα, ασφαλιστικό, εργασιακά, μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Όπως γνωστοποίησε πάντως χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της χώρας προς τους δανειστές, έχει ήδη καλυφθεί των 61% των δράσεων.

Όσο για τη συζήτηση της διευθέτησης του χρέους θα πρέπει να περιμένει την πορεία υλοποίησης και στη συνέχεια αξιολόγησης του προγράμματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here