Στη συνεδρίαση του EuroWorking Group αρχίζει το «πρέσινγκ» των δανειστών

169
Τσακαλώτος, Σόιμπλε, ελληνικό πρόγραμμα,

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του σημερινού EuroWorking Group αναμένεται να τεθεί η λίστα με τα προαπαιτούμενα μέτρα και δεσμεύσεις, η υλοποίηση των οποίων θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα η οποία και χρονικά τοποθετείται εντός του πρώτου 15νθημέρου του Οκτωβρίου, μπροστά στην πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος προσαρμογής, αφού πρώτα γίνει το Eurogroup στις 5 Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του το προσχέδιο του προϋπολογισμού της χώρας για το 2016. Νωρίτερα την ίδια μέρα ο Τσακαλώτος θα πρέπει να έχει καταθέσει το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή.

Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταρτίσει σε δυο εβδομάδες δύο προϋπολογισμούς (συμπληρωματικός 2015 και ο προϋπολογισμός του 2016), ενώ έως το πρώτο 20ήμερο του Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει προχωρήσει περίπου 127 εκκρεμότητες και μνημονιακές δεσμεύσεις από τη νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Διαβάστε επίσης:  Από το μεσημέρι η συζήτηση κυβέρνησης- θεσμών

Υπό τις νέες ασφυκτικές πιέσεις ξεκινά έτσι το πρώτο κρασ-τέστ για την ανανεωμένη κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο. Ο ευρύς κατάλογος περιλαμβάνει συνολικά 127 προαπαιτούμενα μέτρα την εφαρμογή απαιτούν οι δανειστές για να διοχετευθεί, σε υποδόσεις, η δόση των 3 δισ. ευρώ.

Τα 3 δισ. ευρώ είπε ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group, συνδέονται με δυο λίστες προαπαιτούμενων που πρέπει να υλοποιηθούν εντός των επόμενων εβδομάδων ή του επόμενου μήνα και τα οποία θα προσδιοριστούν στη συνεδρίαση του EuroWorking Group σήμερα: φορολογικά μέτρα, ασφαλιστικό, εργασιακά, μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Όπως γνωστοποίησε πάντως χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της χώρας προς τους δανειστές, έχει ήδη καλυφθεί των 61% των δράσεων.

Όσο για τη συζήτηση της διευθέτησης του χρέους θα πρέπει να περιμένει την πορεία υλοποίησης και στη συνέχεια αξιολόγησης του προγράμματος.