Στις ράγες του Μεταξιού!

342
Ράγες, Μεταξιού, Κίνα, Ιράν,

Το πρώτο τρένο που συνδέει την Κίνα με το Ιράν έφτασε στην Τεχεράνη, αναβιώνοντας τον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού. Σύμφωνα με την ιρανική εταιρία σιδηροδρόμων η αμαξοστοιχία μετέφερε 32 κοντέινερς με κινεζικά προϊόντα από την επαρχία Ζεζιάνγκ. Χρειάστηκαν 14 ημέρες για να διανύσει τα 9.500 χιλιόμετρα, διασχίζοντας το Καχαχστάν και το Τουρκμενιστάν.

Η διαδρομή αυτή, κόβει κατά ένα μήνα το χρόνο μεταφοράς των αγαθών, σε σύγκριση με τη θαλάσσια οδό, από τη Σαγκάη στο ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς. Το δρομολόγιο είναι προς το παρόν μηνιαίο. Στα σχέδια της ιδιωτικής εταιρίας που διαχειρίζεται τη γραμμή, χρησιμοποιώντας υπάρχουσες γραμμές, είναι να μην σταματά στην Ευρώπη, αλλά να επεκταθεί στο μέλλον μέχρι την Ευρώπη. Ιρανικά ΜΜΕ θύμισαν ότι το ένα τρίτο του εξωτερικού εμπορίου της χώρας αφορά την Κίνα, η οποία είναι ο κύριος αγοραστής ιρανικών πετρελαϊκών προϊόντων.

Διαβάστε επίσης:  «Μούσα» η Ελλάδα για δύο διάσημους εικαστικούς

Μέσα στην επόμενη 10ετία, οι οικονομικές συναλλαγές των δύο χωρών αναμένεται να φτάσουν τα 600 δις δολάρια, όπως συμφώνησαν οι πρόεδροι Σι Τζινπίνγκ και Χασάν Ρουχανί, κατά την πρώτη εδώ και 14 χρόνια επίσκεψη Κινέζου προέδρου στο Ιράν, αμέσως μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Ο Δρόμος του Μεταξιού, είναι ένα αρχαίο δίκτυο εμπορικών οδικών και θαλάσσιων δρόμων, που χρονολογούνται από το 220 π.Χ. και συνέδεαν την Κίνα με τη Μεσόγειο. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην άνθηση ανατολικών και δυτικών πολιτισμών, περιλαμβανομένης της Κίνας, Ινδίας, Ελλάδας, Ρώμης και Περσίας.