Στον «αέρα» η εκταμίευση της δόσης – Δεν τα “βρίσκουν” στη προστασία της πρώτης κατοικίας

180
Τι αποκάλυψαν για τη σχέση τους με τη μαγειρική γνωστοί πολιτικοί

Χωρίς συμφωνία στα σοβαρά θέματα των «κόκκινων δανείων» και του ΦΠΑ, ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών. Οι επικεφαλής των Θεσμών επρόκειτο να αναχωρήσουν από την Αθήνα το βράδι, αλλά αναμένεται να επανέλθουν στις 9 Νοεμβρίου.

Ιδιαίτερη απόσταση φέρεται να υπάρχει στο φλέγον θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο αν θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά και τη σημερινή συνάντηση επισήμανε όυι δεν υπάρχει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών στο θέμα των πλειστηριασμών.

«Το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι το ζήτημα του νόμου Κατσέλη», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στις αλλαγές που ζητούν οι δανειστές για τα όρια προστασίας από τους πλειστηριασμούς ακινήτων. «Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το ζήτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ωστόσο ότι υπάρχει πρόοδος σε κάποια θέματα, όπως το να είναι πιο μεγάλο το κόστος αν μπεις στη ρύθμιση χωρίς να το δικαιούσαι. Σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση υπάρχει μεγάλη απόσταση για το όριο προστασίας και τα εισοδηματικά κριτήρια. Ούτως ή άλλως, σημείωσε ο υπουργός, τα «κόκκινα» δάνεια είναι στο δεύτερο πακέτο.

Αναφορικά με το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση πρέπει να υπάρξουν νέες συζητήσεις, συμπλήρωσε «Πρέπει να το δούμε», ανέφερε, επιβεβαιώνοντας την μη επίτευξη συμφωνίας στο θέμα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, φέρονται πάντως να είναι πολύ ευχαριστημένοι με τον τρόπο οργάνωσης των επαφών και την πρόσβαση των τεχνικών κλιμακίων στα υπουργεία, κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Ακολουθεί ο διάλογος του κ. Τσακαλώτου με τους δημοσιογράφους

Διαβάστε επίσης:  Το "άγνωστο" επίδομα των 239,5 ευρώ (ΟΑΕΔ)

Τσακαλώτος: Ολοκληρώσαμε σήμερα με τους θεσμούς τη νέα φάση. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την οργανωτική δομή και την λειτουργία των τεχνικών κλιμακίων. Όλοι διαπιστώσαμε ότι δουλεύει πολύ καλύτερα το σύστημα. Επί της ουσίας έχουμε κάποια μικρά ζητήματα που είναι προς επίλυση για να τελειώσουν τα πρώτα προαπαιτούμενα.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι;

– Λίγο η ενέργεια, λίγο η φορολογία και άλλα. Είναι, όμως, όλα αντιμετωπίσιμα. Υπάρχει, ωστόσο, ένα θέμα που είναι πιο «μεγάλο αγκάθι». Αυτό για το νόμο Κατσέλη, όπου έχουμε κάποια πρόοδο σε ένα – δύο σημεία, αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές.

Δημοσιογράφος: Τι πρόβλημα υπάρχει με το θέμα του ν. Κατσέλη;

– Εμείς δεχόμαστε να είναι πιο αυστηρό το κόστος σε όποιον μπει στο σύστημα [στον νόμο Κατσέλη, δηλαδή] και δεν έπρεπε να μπει. Ακόμα πρέπει να συμφωνήσουμε για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει το νέο νομοσχέδιο –σ’ αυτό μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι. Στα κριτήρια, όμως, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Είτε στα οικονομικά, είτε στην αξία του σπιτιού. Εκεί ακόμη υπάρχει διαφορά.

Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση…

– Όχι. Δεν θα έλεγα ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση, αλλά…

Δημοσιογράφος: Τι σημαίνει αυτό; Ότι το νομοσχέδιο μπορεί να πάει στα δεύτερα προαπαιτούμενα;

– Δεν το ξέρω αυτό. Όταν έχεις πολιτικές διαφορές και διαπραγματεύεσαι, δεν υπάρχει τι μπορεί να γίνει.

Δημοσιογράφος: Για την άλλη εβδομάδα είναι πιθανή η έγκριση εκταμίευσης της δόσης ή όχι;

– Δεν το ξέρω.

Δημοσιογράφος: Για τον ΦΠΑ τα βρήκατε;

– Είναι από τα θέματα που πρέπει να λύσουμε ή να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον.