Στον Τζαμαϊκανό Μάρλον Τζέιμς το βραβείο Booker 2015

168

Ο Τζαμαϊκανός μυθιστοριογράφος Μάρλον Τζέιμς, για το βιβλίο του «Σύντομη ιστορία επτά φονικών» (A Brief History of Seven Killings), είναι ο νικητής του φετινού βραβείου Booker.

Το βιβλίο επελέγη μεταξύ 156 τίτλων που εξέτασε η κριτική επιτροπή και έχει ως θέμα του την ένοπλη επίθεση την οποία δέχτηκε πριν από σαράντα χρόνια ο θρύλος της ρέγκε μουσικής Μπομπ Μάρλεϊ.

Ο 44χρονος Τζέιμς δήλωσε ότι ελπίζει μετά τη βράβευσή του, να στραφεί το διεθνές ενδιαφέρον στους συγγραφείς της Καραϊβικής, σημειώνοντας ωστόσο, ότι δεν θα μπορούσε να γράψει το μυθιστόρημά του αν δεν βρισκόταν μακριά από την Τζαμάικα: «Χρειαζόμουν απόσταση για να το γράψω και από αυτή την άποψη είναι σίγουρα ένα μυθιστόρημα της εξορίας: ένα επικίνδυνο μυθιστόρημα, τόσο ως προς τη μορφή όσο και ως προς το περιεχόμενο. Θα ήμουν ευτυχής αν είχε αρέσει έστω και σε δύο μόνο ανθρώπους».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Μάικλ Γουντ, πρόκειται για «το πιο συναρπαστικό» βιβλίο από τον κατάλογο της τελικής επιλογής, και ότι τα βιβλία τα οποία κρίθηκαν αντιπροσωπεύουν τις πιο διαφορετικές μορφές της αγγλικής γλώσσας ανά τον κόσμο. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 50.000 στερλινών (περίπου 67.000 ευρώ) και απονέμεται φέτος για 47η χρονιά. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν Βρετανοί, κάτοικοι των πρώην βρετανικών αποικιών και συγγραφείς του Νέου Κόσμου.

Το βιβλίο αυτό ήταν το τρίτο μυθιστόρημα του Τζέιμς, ο οποίος ζει σήμερα στην Μινεάπολη των ΗΠΑ και διδάσκει συγγραφή.