Στο δρόμο βγήκαν οι Λιβανέζοι ζητώντας εκλογές

140

Χιλιάδες Λιβανέζοι κατέβηκαν για δεύτερη φορά στους δρόμους της Βηρυτού για να καταγγείλουν το πολιτικό κατεστημένο, που το θεωρούν διεφθαρμένο και ανίκανο να παράσχει στοιχειώδεις υπηρεσίες στους κατοίκους της χώρας, σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί ποτέ στην πρωτεύουσα.

Η ατμόσφαιρα στη συγκέντρωση ήταν χαλαρή και ειρηνική όμως μετά τη διάλυση του πλήθους μια ομάδα μασκοφόρων κατευθύνθηκε προς την πλατεία Ριάντ αλ Σολ που οδηγεί στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Οι νεαροί μετακίνησαν τα συρματοπλέγματα, έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια και εκτόξευαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που επενέβησαν γύρω στις 22.30 το βράδυ για να τους διαλύσουν.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν πολλοί «ταραξίες» ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είχε αναρτήσει στην πλατεία ένα πανώ με τη διαβεβαίωση: «Είμαστε ανάμεσά σας, για εσάς, για την προστασία σας».

Διαβάστε επίσης:  ΠΑΡΙΣΙ: Άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι στο πλήθος - Νεκρός ο δράστης, τέσσερις τραυματίες

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με αφορμή την κρίση των απορριμμάτων η οποία ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου, όταν έκλεισε η μεγαλύτερη χωματερή του Λιβάνου και τα σκουπίδια έμειναν να σαπίζουν στους δρόμους.

Η συγκέντρωση ωστόσο στρεφόταν περισσότερο κατά της ενδημικής διαφθοράς, της δυσλειτουργίας του κράτους και της παράλυσης των πολιτικών θεσμών της χώρας.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του υπουργού Περιβάλλοντος Μοχάμαντ Μασνούκ, την παραπομπή σε δίκη των υπευθύνων για τα βίαια επεισόδια του περασμένου Σαββατοκύριακου -μεταξύ αυτών και του υπουργού Εσωτερικών Νοχάντ Μασνούκ- και την προκήρυξη βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.