Στο Ισραήλ ο Τσίπρας με 10 υπουργούς – Ακολουθεί η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ στη Λευκωσία

238
Βρυξέλλες: Προσήλθε στην Σύνοδο Κορυφής για το Brexit ο Τσίπρας

Μαζί με το μισό υπουργικό συμβούλιο θα μεταβεί στο Ισραήλ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για τη διακυβερνητική συνάντηση των δύο χωρών. Η επίσκεψη θα γίνει στις 27 Ιανουαρίου.

Την επομένη και εν μέσω αλληλοσυγκρουόμενων πληροφοριών για επαναπροσέγγιση της Άγκυρας με το Τελ Αβιβ, θα συνεδριάσει, στη Λευκωσία, η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού, του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με το Έθνος, η διακυβερνητική Ελλάδας – Ισραήλ, με επικεφαλής τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, θα συνεδριάσει με τη συμμετοχή 10 υπουργών από κάθε πλευρά.

Τον Αλ. Τσίπρα θα συνοδεύουν οι υπουργοί Επικρατείας Ν. Παππάς, Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, Ενέργειας Π. Σκουρλέτης, Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελ. Κουντουρά, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κ. Φωτάκης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Η Ισραηλινή πρέσβης στην Αθήνα, Ιμπεν Αμπα, δήλωσε πως «είναι πολύ σημαντικό το ότι γίνεται η διμερής συνάντηση υψηλού επιπέδου στο Ισραήλ», ενώ θύμισε ότι είναι η δεύτερη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Ισραήλ σε διάστημα μόλις δύο μηνών.

Πριν από τη διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, ο Αλ. Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μπ. Νετανιάχου, ενώ θα πραγματοποιηθούν και χωριστές συναντήσεις των Ελλήνων υπουργών με τους ομολόγους τους. Επίσης θα υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας, ενώ θα υπάρξει κοινή ανακοίνωση για τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της καινοτομίας.

Διαβάστε επίσης:  Γεωργιάδης: Θα ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή - Τι είπε για την εστίαση

Τριμερής στην Κύπρο

Στις 28 Ιανουαρίου, ο Αλ. Τσίπρας και ο Μπ. Νετανιάχου θα μεταβούν στη Λευκωσία για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Ενέργειας και Τουρισμού των τριών χωρών, γράφει το Έθνος.

Στην ατζέντα της συνάντησης, εκτός από την Ενέργεια και τον Τουρισμό, θα βρεθούν τα θέματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της τρομοκρατίας, της καινοτομίας, του περιβάλλοντος και της διαχείρισης υδάτινων πόρων. Όπως έγινε γνωστό, μια συντονιστική επιτροπή θα αναλάβει την παρακολούθηση της προόδου της στα επιμέρους θέματα.

Σημειώνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε προχθές συνάντηση με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος, σε μετέπειτα δηλώσεις του, τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα όλοι αυτοί που εκφράζουν υπερβολικές προσδοκίες και υπεραισιοδοξία για σύντομη λύση του Κυπριακού να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας, η οποία, πέρα από ρητορικές δηλώσεις υπέρ της λύσης, δεν έχει δώσει έμπρακτα δείγματα γραφής προς την κατεύθυνση διαφοροποίησης της αδιαλλαξίας που επιδεικνύει για 42 τώρα χρόνια».