Στο Κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου 1300 πρόσφυγες

188
ε

Ξεκίνησε στο κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου η διαδικασία εισόδου και καταγραφής των περίπου 1.300 προσφύγων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν, νωρίς το μεσημέρι, με αστικά λεωφορεία από την πλατεία Βικτωρίας. Νωρίτερα ο δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος, γνωστοποίησε, μετά από επικοινωνία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ότι οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στο κλειστό γυμναστήριο για περίπου 20 ημέρες. Από το υπουργείο, πάντως, δηλώνουν ότι πρόκειται για προσωρινή λύση, χωρίς να αναφέρουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Εν τω μεταξύ, από το πρωί καταφθάνουν στο χώρο διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κάνοντας διανομή ρουχισμού, ειδών υγιεινής και τροφίμων.

Στην πλατεία Βικτωρίας τώρα παραμένουν δυνάμεις της αστυνομίας και δεν επιτρέπουν να στηθούν, εκ νέου, σκηνές ενώ συνεργεία του Δήμου Αθηναίων, καθάρισαν την πλατεία.
Η επιχείρηση μεταφοράς των μεταναστών έγινε συνοδεία αστυνομικής δύναμης και παρουσία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος προηγουμένως σε δηλώσεις του, τόνισε: «Θέλω υπομονή από τους κατοίκους και επιμονή από τις δικές μου υπηρεσίες. Δεν γίνονται θαύματα, αλλά θα τα καταφέρουμε». «Προσπαθούμε να αποφορτίσουμε την πλατεία και θα το πετύχουμε» πρόσθεσε.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, για την κυβερνητική εξαγγελία περί αξιοποίησης στρατοπέδων για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων.

Διαβάστε επίσης:  Σας ενδιαφέρει - Βενζίνη με βιοαιθανόλη υποχρεωτικά από το 2019

Με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Καμίνης, χαιρέτισε τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την παραχώρηση, από το υπουργείο Άμυνας, του στρατοπέδου Λιόση για τη φιλοξενία προσφύγων.

«Ικανοποίηση προκαλεί η δήλωση του κ. Μουζάλα ότι τελικά παραχωρείται στρατόπεδο στη Φυλή για τη φιλοξενία προσφύγων» σχολίασε ο δήμαρχος Αθηναίων, από τους προσωπικούς του λογαριασμούς στο twitter και το Facebook.
Η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη”, δήλωσε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο επικεφαλής της παράταξης “Λαική Συσπείρωση” στον δήμο Αθηναίων, Νίκος Σοφιανός.
Υπέρ το δικαιώματος των κρατών της ΕΕ να φυλακίζουν μετανάστες που επιστρέφουν σε μια χώρα μέλος από την οποία προηγουμένως έχουν απελαθεί κι έχουν λάβει απαγόρευση εισόδου, τάσσεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Όπως τονίζει στην απόφασή του, τα κράτη μέλη διατηρούν το δικαίωμα ελέγχου της εισόδου προσφύγων στα εδάφη τους και της χορήγησης άδειας παραμονής ή ασύλου στους αιτούντες.