Στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας το Νόμπελ Ειρήνης

96

Ούτε Άνγκελα Μέρκελ, ούτε Πάπας Φραγκίσκος, ούτε Έντουαρντ Σνόουντεν…  Διαψεύδοντας όλες τις προβλέψεις και προγνωστικά, η Νορβηγική Επιτροπή απένειμε το Νόμπελ Ειρήνης για το 2015 στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας “για την καθοριστική συμβολή του στην οικοδόμηση  πλουραλιστικής δημοκρατίας στην Τυνησία μετά την Επανάσταση του Γιασεμιού του 2011”. Το Κουαρτέτο ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2013, όταν η διαδικασία εκδημοκρατισμού διέτρεχε κίνδυνο κατάρρευσης, ως αποτέλεσμα των πολιτικών δολοφονιών και της εκτεταμένης κοινωνικής αναταραχής.

«Πρόσφερε διέξοδο ειρηνικής πολιτικής μετάβασης στην εποχή που η χώρα ήταν στο χείλος του εμφυλίου πολέμου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Το κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας αποτελείται από τέσσερις βασικές κοινωνικές οργανώσεις  πολιτών της Τυνησίας: τη Γενική Ένωση Εργασίας, τη Συνομοσπονδία Βιομηχανίας, Εμπορίου και Χειροτεχνίας, την Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δικηγορική Ένωση.

Διαβάστε επίσης:  Μακελειό σε λύκειο του Τέξας - Τουλάχιστον δέκα νεκροί

“Η Τυνησία ήταν η σπίθα για τις εξεγέρσεις που πέρασαν στην ιστορία ως Αραβική Άνοιξη  κατά την περίοδο 2010-2011, στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή” τονίζουν τα πρώτα δημοσιεύματα.  Αναλυτές εξάλλου τονίζουν ότι «μπορεί το Κουαρτέτο Διαλόγου να συνιστά φωτεινό παράδειγμα για τη συνεργασία Ισλαμιστών και η οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων ωστόσο,  2.400 πολίτες της χώρας φέρεται να έχουν ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία» και υπενθυμίζουν ότι τον τελευταίο χρόνο  υπήρξαν δύο μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα με απολογισμό 38 νεκρούς, στη πλειονότητα Βρετανοί τουρίστες.