Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ολάντ

114
Τσίπρας,Ολάντ,Τσακαλώτος,Ουάσινγκτον,

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο πρωθυπουργός επιφύλαξε και σήμερα θερμότατη υποδοχή. Αφού έβγαλαν τις καθιερωμένες φωτογραφίες κατευθύνθηκαν στο πρωθυπουργικό γραφείο με τον Αλέξη Τσίπρα να ξεναγεί τον Γάλλο Πρόεδρο.
Αρχικά ο κ.Τσίπρας μιλώντας στα Αγγλικά είπε μερικά ιστορικά στοιχεία για το Μέγαρο Μαξίμου.
Α.Τσίπρας: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αυτός που οργάνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού. Είναι ιστορικό το κτίριο βέβαια, αλλά δεν είναι τόσο λειτουργικό».
Φρ.Ολάντ: «Το γραφείο σας είναι εδώ; Οι υπουργοί που είναι; είναι εδώ;»
Α.Τσίπρας: «Οχι σε άλλη αίθουσα»

Τσίπρας: Η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνική συνοχή
Είναι μεγάλη τιμή για εμάς που βρίσκεστε στην Ελλάδα, μια επίσημη επίσκεψη που την οργανώνουμε καιρό τώρα και έρχεται σε δύσκολη στιγμή. Σας άκουσα χθες να λέτε τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία. Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, πρέπει να επιστρέψει στις αρχικές της αξίες και αρχές. Οι προοδευτικές δυνάμεις, που θέλουν την Ευρώπη των αξιών, όλες οι δυνάμεις αυτές πρέπει να δώσουν έναν κοινό αγώνα. Και με αυτή την έννοια, η επίσκεψή σας σηματοδοτεί την ανάγκη να προσταυτευτεί η Δημοκρατία στην Ευρώπη και να δώσουμε τον αγώνα για τις επόμενες γενιές, να ζήσουν σε καλύτερη Ευρώπη.
Φρανσουά Ολάντ: Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουμε κοινές αξίες
«Κύριε πρωθυπουργέ, αγαπητέ Αλέξη με συγκίνησε η υποδοχή στην Ελλάδα. Σας ευχαριστώ για την υποδοχή, που δείχνει το δεσμό των δυο χωρών. Ξέρω τι υπέστη ο ελληνικός λαός με την κρίση. Χρειαζόταν θάρρος για να επιστρέψει η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Έχουμε κοινές αξίες. Μετά από αυτή τη φάση, την ιδιαίτερα κρίσιμη, που ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της Ελλάδας για να τη στηρίζει. Έχουμε και το θέμα των προσφύγων. Πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα που τους υποδέχεται και να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, δεν θα την αφήσει να αντιμετωπίσει μόνη της. Είναι θέμα ανθρωπιάς αλλά και θέμα ασφάλειας. Θέλω να πω ότι ήρθα εδώ με Γάλλους επιχειρηματίες, η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μόνο λόγια, χρειάζονται και πράξεις.
Πέρα από τη δημοσιονομική πειθαρχία, η Ευρώπη δεν είναι μόνο αγορά και κοινό νόμισμα, είναι κοινές αρχές και κοινές αξίες. Γι’ αυτό μπήκε η Ελλάδα στην Ευρώπη. Η πρώτη φορά που η Γαλλία πρότεινε στην Ελλάδα να μπει στην κοινή αγορά ήταν το 1963 όταν ήρθε εδώ ο στρατηγός ντε Γκολ. Η χαρά μου θα ήταν αν δεν είχε συμβεί ένα τραγικό δυστύχημα στη Γαλλία με σχεδόν 40 νεκρούς. Είμαστε βαθιά θλιμμένοι για αυτό που συνέβη στη Γαλλία».