Στο “ψυγείο” προς το παρόν η αναδιάρθρωση του χρέους

130
Συγχαρητήρια Λαγκάρντ στην Ελλάδα

Το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους παραμένει στο «ψυγείο» και αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει καν συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, όπως έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση. Σϋμφωνα με το ΔΝΤ, η αναδιάρθρωση θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση των υποχρεώσεων που ανέλαβε η Ελλάδα υπογράφοντας το νέο Μνημόνιο.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την οικονομική συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα. Πρόσθεσε ότι δεν έχει αποφασιστεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για τις συζητήσεις και τόνισε ότι το Πρόγραμμα του ΔΝΤ ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016. Όμως, αμέσως μετά το «μπρίφιγκ», αρμόδιος αξιωματούχος του Ταμείου υπογράμμισε ότι το Πρόγραμμα τελείωσε όταν η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε νέο. Και πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ είναι ανοικτό να συζητήσει τη συμμετοχή του, εφόσον ληφθούν υπόψη οι όροι του, όπως η ανάγκη της αναδιάρθρωσης.

Διαβάστε επίσης:  Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα θα εξασφαλίζει ανάπτυξη και ευημερία για όλους τους πολίτες»

Ο κ. Ραις είπε ότι η πρόωρη εξόφληση του χρέους από την Ελλάδα «θα ήταν κάτι περισσότερο από ευπρόσδεκτη. Έχει συμβεί και με άλλες χώρες στο παρελθόν», τόνισε. Όμως, μετά την ενημέρωση ο ίδιος ο κ. Ράις διευκρίνισε στους παριστάμενους Έλληνες δημοσιογράφους ότι αυτό που είπε δεν υπονοεί κάποια πρόθεση να μη συμμετέχει το Ταμείο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.