Στο Eurogroup του Σαββάτου η κατάσταση στην Ελλάδα

284
Βρυξέλλες: “Η Συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο”!

Το Σάββατο στις 12πμ η Ελλάδα θα βρίσκεται – για μία ακόμη φορά – στο επίκεντρο του Eurogroup, που συνεδριάζει ατύπως στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα που ανακοινώθηκε πριν λίγη ώρα, υπάρχει ως ξεχωριστό θέμα η κατάσταση στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται “οι υπουργοί θα ενημερωθούν για την κατάσταση μετά την έναρξη ισχύος του νέου προγράμματος μέσω του ESM για την Ελλάδα”. Το υπόλοιπο πρόγραμμα είναι θεματικές συζητήσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση και την 7η επικαιροποίηση του Κυπριακού μνημονίου.

Στην ατζέντα του προέδρου του Eurogroup καταγραφόταν ως πρώτο θέμα η Ελλάδα. Ο κος Dijsselbloem εξέφραζε την ανησυχία του για τις εκλογές και για τις πιθανές καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν για να έρθουν οι υποδόσεις των 3 δισ. ευρώ, αποδίδοντας την ευθύνη για τον πιθανό αυτό “κίνδυνο” -όπως τον χαρακτήριζε – στην Ελλάδα, αλλά και παραθέτοντας στα θετικά στοιχεία της πολιτικής κατάστασης με βάση την ισχυρή κοινοβουλευτική στήριξη των 222 ψήφων στο 3ο μνημόνιο.

Διαβάστε επίσης:  Σταικούρας: Επιδιώκουμε την άμεση υλοποίηση των αποφάσεων του Eurogroup

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπηρεσιακός ΥΠΟΙΚ Γ Χουλιαράκης.

Οι δανειστές περιμένουν έως τις 5 Οκτωβρίου που θα συνεδριάσουν εκ νέου, αυτή τη φορά επισήμως, η Ελλάδα να έχει ολοκληρώσει προσχέδιο προϋπολογισμού 2016, συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2015, 19 εκκρεμή προαπαιτούμενα που θα φέρουν τα 3 δισ. ευρώ των υπό-δόσεων (τα χρήματα που απομένουν από το πρώτο πακέτο των 16 δισ. ευρώ), αλλά και θα πρέπει να ξεκινήσει την υλοποίηση κρίσιμων μνημνονιακών δεσμεύσεων του Φθινοπώρου που έχουν ως κορωνίδα το ασφαλιστικό τα κόκκινα δάνεια και τον υπερεπόπτη του δημοσίου.
Πηγή: capital.gr